I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

7 sätt att avsluta arbetsdagen rätt


1. Planera morgondagens aktiviteter. Skriv ner de fem viktigaste sakerna som du ska göra imorgon. Lägg nästa dags ”Att-göra-lista” på ditt tangentbord eller där du tittar först. Själv använder jag Post-it-lappar och klämmer fast dem på datorskärmen. Nästa dag ser jag direkt vad som är viktigt att få gjort och blir inte lockad av latmasken att surfa planlöst på mina favoritsidor på nätet. Det smarta är att det redan finns en arbetsplan rakt framför näsan på mig. Jag behöver inte lägga upp min dag. Det är redan gjort. Ser du kraften i det?

2. Utvärdera dig själv i slutet av dagen. När jag var arton år och jobbade som vaktmästare och avbytare i telefonväxeln (men hade helt andra och enormt mycket större ambitioner) så lärde jag mig att alltid ställa mig själv frågan:
”Om du vore din egen, skulle du då vara nöjd med vad du uträttat idag”? Det är en underbar fråga som följer mig även nu när jag driver ett eget företag. Och du har ju också ett eget företag. Är du nöjd med vad du gjort idag? Utvärdera din dag. Skriv gärna ner i din almanacka vad du gjort med den här dagen. Vad har du gjort rätt? Vad har du gjort som var viktigt och vettigt? Vad fungerade inte och hur kan det bli bättre imorgon? Skriv ner vad du kan göra bättre. Det här peppar dig att göra mer och att faktiskt se vad du tidigare har gjort på jobbet. Svara på frågan: ”Vad skulle inte ha hänt om jag inte var på jobbet idag”?

3. Hitta problemen. Det är smart att göra en snabb mental analys om huruvida du har gjort det du planerade eller inte. Om du inte har gjort det, vilka var hindren? Skriv ner dem. Låt hjärnan marinera problemet, så kommer snart lösningen att poppa upp.

4. Sluta när det är som roligast. Det är lätt att bestämma sig för att gå hem när man har fastnat i något tråkigt, men det är ett stort misstag. En smart sak som jag alltid gjorde när jag skrev romaner var att alltid sluta när jag tyckte det var som roligast istället för tvärtom. Det gjorde att det alltid var kul att börja skriva igen nästa dag. Kan du göra så på ditt jobb – alltså att ta den där tråkiga uppgiften och jobba dig in i den tills den blir rolig och sedan släppa den, så att det blir roligare imorgon när du tar tag i den igen? Försök.

5. Gå hem i tid. Allvarligt talat, hur produktiv är du egentligen efter klockan 18? Risken för många som hänger kvar på kontoret är både att de blir trötta och omotiverade och att de försakar sina privata relationer.

6. Bli en mästare på att minimera mängden jobb du tar med dig hem både på kvällarna, men framför allt under helgerna. Det är inte coolt att jobba över helgen. Helgerna är till för dig att göra annat än att jobba. Den som ständigt jobbar på kvällar och helger tar inte hand om sig själv och blir bara tröttare och mindre effektiv. Det visste du redan, men sluta med det.

7. Innan du släcker lampan på jobbet/kliver ur din maskin/sätter det sista fröet i jorden, så var stolt över dig själv och det du har åstadkommit idag. Ge dig själv en klapp på axeln. Jag har gått så långt att jag säger vad jag har gjort högt för mig själv. Det känns alltid bra. Det gör det lättare att plocka fram självdisciplinen imorgon. Släpp jobbet och känn hur skönt det känns. Du har kontroll på det här, i motsats till den företagare som suttit för länge på Facebook, jobbat planlöst på än det ena och än det andra (och som inte är riktigt klart) och har varit trött mest hela dagen.


Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Har du sett Jumanjii Stefan? Några barn hittar ett spel som har ett eget liv. När de går nära spelet hör de en trumma inne i spelet. Så är din nya bok. Jag öppnade den och läste. Och skrattade och grät. Hjärtat slår fortare när jag läser. Nu ligger den på mitt nattduksbord och jag hör hur den trummar. Jag har aldrig läst något så fantastiskt i hela mitt liv. Jag vet inte vad jag ska säga."
Elin Eriksson, Malmö

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Starta Eget här:

Lev smartare och ha det roligare
Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, praktiska råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv.

Smartare liv startade så sent som hösten 2012 och har drygt 7 000 prenumeranter

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med smarta böcker från Ego förlag om att leva ett smartare liv.

Här kan du se om Nyhetsbrevet Smartare liv är något för dig.

Fyll i din e-postadress i rutan:
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.