I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Smart tips: Anställ människor som redan är motiverade

Det är ingen tvekan om att företag som lyckas identifiera självgående och motiverade människor redan vid anställningsintervjuerna har ett stort försprång mot de företag som bara låter kandidaterna gå igenom det vanliga tugget som de presumtiva medarbetarna redan är förberedda på och där svaren kommer som rinnande vatten. (De har redan övat in dem framför spegeln 50 gånger).

Det vanliga tugget:
Var ser du dig själv om fem år?
Varför slutade du på ditt tidigare jobb?
Berätta om dina styrkor.
Berätta om dina svagheter.
Bla, bla, bla…

Ja, de frågorna behöver också ställas, men för att kunna sortera ut riktigt motiverade anställda (och locka fram den riktiga människan under skalet) är det bra att ställa följdfrågor som gräver djupare och för in kandidaterna på mer spontanitet. Om du frågar varför kandidaten slutade på sitt tidigare jobb, kan du inte nöja dig med det inövade svaret ”inte tillräckligt utmanande”. Du måste gräva vidare och fråga saker som börjar med orden: ”Berätta mer om…”, ”Varför tror du att”… och ”Intressant, hur ser du på” …

Hela vitsen med det här är att få kandidaten att frångå sina inövade svar och börja berätta mer spontant, ”avslöja” mer av sin verkliga personlighet och sin motivation så att din magkänsla för eller emot personen får en rimlig chans att bedöma hur motiverad han eller hon ifråga är och vad han/hon motiveras av.

Ett vanligt misstag hos en chef som inte är van vid att intervjua är att dra frågorna ganska snabbt och sedan avsluta med: ”Finns det något du vill veta om oss”?
Skälet är att de känner sig obekväma med att ställa frågor hela tiden. Det krävs mer mod, kreativitet och förberedelser för att komma upp med smarta frågor än det krävs för att småprata. Men ditt jobb är att leta efter motivation och efter varningssignaler och det kräver att du ställer massor av frågor för att få en så klar bild som möjligt av personen framför dig. Du letar efter någon med en stark inre drivkraft och den syns inte på betygen från skolan eller den imponerande examen kandidaten har. Drivkraften kan komma från revanschlystnad, hård press från familjen eller bara en stor lust att bli bäst på allt. Du märker den när du låter kandidaten prata om saker som han/hon inte har förberett sig på att prata om.

Du märker drivkraften på vad han/hon har gjort
Alla kan gå igenom skolan. Det visar ingen riktig drivkraft. Universitetsutbildade går det 13 på dussinet av. Om han/hon däremot har drivit ett företag i gymnasiet, gjort ett eget datorprogram, jobbat frivilligt som ungdomskontakt i sin gamla högstadieskola och har den där utbildningen, då är det en annan sak. Då har du en person som gjort saker som andra inte gjort och som tagit risker som andra inte tagit. Du har en person framför dig som kan brinna för saker. Toppen. Om det inte finns något extra - om kandidaten bara har följt reglerna hela livet, gått ut skolan klanderfritt och gjort de rätta karriärsdragen utan att ha åstadkommit något som sticker ut - så har du en drönare framför dig och inte ett arbetsbi. Och vad viktigare är – du kommer inte att kunna ändra på honom eller henne.

Personer med drivkraft kan ha haft en tuff bakgrund eller något annat som har utmanat deras drivkraft genom livet. En medelklasskandidat som gått i mammas och pappas fotspår och egentligen inte haft några svårigheter i livet är enligt min mening menlös och passar bäst till att förvalta saker, inte att driva på dem. De har ingenting att bevisa. Inget att vinna, ingen som sagt att de aldrig kommer att bli något att räcka lång näsa åt.

Sveriges populäraste handbok för chefer

Chefens bästa vän - ledarskap utan flum

Denna kompakta 300 sidor långa chefspraktika är proppfull av vardagstips för chefer. Författaren tar upp praktiska frågor som rekrytering, personalekonomi, lönepolicy mm. Huvuddelen av boken ägnas dock åt ledarskapets kärnuppgifter: Motivation, effektivitet, coachning, samarbetsklimat mm.
Liv & Ledarskap

Här finns råd om allt från rekrytering, hur man motiverar och ger feedback, till hur man skapar meningsfulla möten och säger upp medarbetare.
Tidningen Chef

Här får chefer lära sig att konkret bemästra vanliga problem som de råkar ut för i sin vardag. Det är bara att slå upp problemet och få tankeväckande råd.
Civilekonomen

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Vill du bli en ännu bättre chef?
Här får du tips som gör din vardag som chef lättare. Allt ifrån hur du motiverar till kritiserar på rätt sätt - och självklart hur du leder personalen direkt mot målen.

Chefstipset har 24 000 prenumeranter och har funnits i tio år i år.

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket från Bokförlaget Redaktionen med böcker för chefer.

Läs vad du får för tips...

Fyll i din e-postadress i rutan:
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.