I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Så gör du när du vill strypa någon på kontoret


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling

Nej, du kommer inte att få lära dig strypteknik, men lite mer om hur du slipper hjärtinfarkt av den där människan som alltid retar upp dig på jobbet. Nästa gång du blir så där arg eller besviken på den där personen kan undvika stressen och istället hantera problemet steg för steg.


1. Försök att ta ansvar för och identifiera vilken del du har i problemet
Du kanske tycker att den du retar dig på är problemet men det krävs normalt minst två personer för att skapa ett problem. En person som du retar dig enormt mycket på kan ha samma effekt på andra personer men det behöver inte vara så. Fundera därför över varför han/hon är så irriterande för dig.
Det vanligaste svaret är att han/hon påminner dig om någon annan person eller situation du träffat på förut även om du inte riktigt kan se vem eller vad. Han/hon kanske förstör för dig eller sviker dig. Han/hon kanske aldrig kan hålla tyst. Vad det än är så måste du försöka acceptera att anledning till att du retar dig så mycket beror lika mycket på dig som på honom/henne. Ja det är tufft att tvingas börja analysera sig själv när man är arg men syftet är ju att du ska slippa bli det i framtiden.

2. Tro på en lösning
Det finns normalt alltid en lösning på ett problem och den kan vara enkel och inte kräva så drastiska åtgärder (som att strypas).

3. Ta i från tårna och försök att se de goda sidorna hos den du retar dig på
Varje person (nästan i alla fall) är värd respekt. Se till att inte falla in i ett mönster att försöka straffa någon passivt på något sätt. Skvallra inte om problemen eller ta upp dem bakom ryggen på honom/henne även om du känner dig sårad. Det kanske känns skönt för stunden men löser inte problemet.

4. Leta efter lösningen
Sanningen är att man inte kan förändra andra människor så föreställ dig istället att det är ditt ansvar att hitta lösningen på problemet själv. Använd alla dina resurser och kreativitet och prata med dina vänner - men leta efter lösningen, inte att hälla skit över någon eller något.

Fundera över:
 • Vad kan du göra annorlunda?
 • Skulle en förändring av din inställning lösa problemet?
 • Skulle det lösa problemet om du tog ett snack med vederbörande?
 • Fokuserar du på det här problemet för att undvika något annat?

 • (Grejen är att lösningen kan innehålla det du minst av allt vill göra, men gör det i alla fall. Det är värt det för att få ro i själen men också för att du ska känna dig stolt över dig själv).

  5. Om ingenting annat fungerar
  Om du har med en riktigt omöjlig skitstövel att göra måste du ta det på allvar. Det går inte att ändra på andra människor så värst mycket om de inte vill det själva. För att du ska behålla sinnesfriden får du göra allt för att hålla dig borta från den där människan. Du får planera projekt så att ni inte stöter ihop och om den där personen är din chef är det faktiskt bättre att söka sig någon annanstans än att ha ont i magen.


  Tips som tar dig framåt
  • Sätt från och med idag din egen standard för vad du vill ha ut av dina relationer med andra människor och håll dig artigt och trevligt till den standarden. Låt ingen ändra på dem för att det inte passar dem.
  • När någon kliver över gränsen, berätta det på ett trevligt och artigt sätt. Säg vad du förväntar dig av er relation. Ibland kan du behöva kompromissa. Andra gånger kanske du behöver avsluta en relation med någon för att de inte fattar. Det handlar om att respektera dig själv helt enkelt.
  • Ge din omgivning en startsträcka. Du måste ändra dig gradvis för att få hela den nya modellen att falla in rätt med din personlighet.

  Ja, det låter lite mekaniskt, men det är viktigt att du förstår att det här kommer att göra stor skillnad i alla dina framtida relationer. Om du inte har självförtroende nog att ändra allt på en gång, gör det i små steg och testa hur det fungerar. Du kommer att upptäcka att det fungerar.

  Konflikthantering för dig som vill bli ett proffs

  Konsten att hantera superjobbiga människor

  "De kan vara kompisar, arbetskollegor, kunder eller chefer; de jobbiga människorna som förpestar ditt liv. Stefan Ekberg vet vad du ska göra med dem"
  Metro

  "Din kollega är en latmask, din chef kritisk till allt och din släkting bara ältar. De superjobbiga människorna finns i allas omgivning och kan göra dig både frustrerad och irriterad. Lär dig hantera dem, så blir de enklare att leva med."
  Expressen

  "Tycker boken hade ett suveränt upplägg, den var mycket lättläst och texterna flöt på mycket bra. Roligt att man verkligen känner igen vissa personlighetstyper i boken. Det är även lätt att gå tillbaka i boken om man stött på någon jobbig typ för att läsa om hur det var man skulle försöka göra. Den har hjälpt mig med att förstå vissa situationer med personer som jag har irriterat mig på och hur jag faktiskt ska bemöta dem. Otroligt bra bok att ha hemma, för alla, jag ska snart läsa igenom den en gång till!"
  Emelie Blomqvist

  Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

  Om artikelförfattaren:

  Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


  Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
  Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


  Artikeln är skyddad med Google authorship


  Veckans samvetsfråga:
  När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

  Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
  Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

  Lev smartare och ha det roligare
  Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, praktiska råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv.

  Smartare liv startade så sent som hösten 2012 och har drygt 7 000 prenumeranter

  Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

  EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med smarta böcker från Ego förlag om att leva ett smartare liv.

  Här kan du se om Nyhetsbrevet Smartare liv är något för dig.

  Fyll i din e-postadress i rutan:
  Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.