I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Att tacka nej till jobb som företagare

En företagares största utmaning kan ibland bli att behöva säga nej till jobb. Det känns otroligt läskigt att göra det, men i vissa fall blir du tvungen eftersom det annars kommer att påverka dig negativt. Här är exempel på när du måste säga nej:

 • När du vet att du inte kommer att bli klar på utsatt tid. Det är bättre att artigt tacka nej till ett jobb och förklara varför, så att kunden förstår att de får nej för sin egen skull.

 • När du inte har hela kunskapen för att göra jobbet. Det är klart att du vill anta utmaningar och bevisa din kapacitet, men det finns också tillfällen när du måste inse att du inte kan klara av vissa uppgifter. Om du blundar för det och gör ett dåligt jobb, så kommer kunden att bli missnöjd – och du också.

 • När du inte litar på en kund. Det kommer att hända att du träffar på kunder där kemin mellan er inte alls stämmer. Du kanske känner att de är ute efter att mjölka dig på din kunskap eller så är allt frid och fröjd ända tills ni börjar prata pengar. En del kunder är elaka typer och det brukar man också känna efter hur de behandlar folk på möten eller på deras allmänna attityd. Säg nej. Det finns inget som är värt magont i företagandet (utom möjligtvis skrattkramp av ditt roliga jobb).

 • Ska du säga ja eller nej? Ställ dig själv de här frågorna:

 • Kommer den här möjligheten att ta dig närmare eller längre ifrån dina mål? Om möjligheten, hur den än ser ut, inte stämmer överens med var du vill vara om ett år, så tacka artigt nej och gå vidare.

 • Har du tillräckligt med tid att förbereda dig för den här chansen och vara hundra procent engagerad? Om inte, så kommer det där åtagandet bara bli ett problem för dig. Om du får sista minuten-erbjudanden, så skapar de ofta ångest och press och känslan att vara dåligt förberedd förstör ditt självförtroende. Säg nej även om det betyder en extraslant. Det kommer att göra din själ gott istället för tvärtom.

 • Kommer möjligheten att dränera din ekonomi? Titta lite närmare på dina ekonomiska mål. Om möjligheten som dykt upp tvingar dig att lägga ner mer än du har chansen att få tillbaka, så spring därifrån så fort du kan.

 • Är chansen förklädd som en ”Once in a lifetime”-grej, något som verkligen kan förändra hela ditt liv? Läs på. Chanser som förändrar hela livet är ofta för bra för att vara sanna. Fatta ett beslut med hjärnan och inte hjärtat.

 • Hur känns det i magen? Lita på vad magkänslan säger. Säg nej till allt som känns fel och strider mot din personliga integritet eller som kan skada dig eller någon annan.

 • Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

  Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

  "Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
  Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

  Tina, putasmellonme.com

  "Har du sett Jumanjii Stefan? Några barn hittar ett spel som har ett eget liv. När de går nära spelet hör de en trumma inne i spelet. Så är din nya bok. Jag öppnade den och läste. Och skrattade och grät. Hjärtat slår fortare när jag läser. Nu ligger den på mitt nattduksbord och jag hör hur den trummar. Jag har aldrig läst något så fantastiskt i hela mitt liv. Jag vet inte vad jag ska säga."
  Elin Eriksson, Malmö

  "Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
  Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

  Anna Bengelsdorff, Ellos

  "Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
  Mia Rieder

  "Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
  Ulf Engerby, Qbranch AB

  Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

  Om artikelförfattaren:

  Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


  Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
  Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


  Artikeln är skyddad med Google authorship


  Veckans samvetsfråga:
  När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


  Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
  Prenumerera gratis på månadsbrevet Starta Eget här:

  Prenumerera på gratis tips som tar dig framåt som företagare
  Du får konkreta tips och påminnelser om:
 • Hur du driver ditt företag lönsammare
 • Hur du spar tid och pengar
 • Hur du tjänar mer pengar
 • Hur du får fler kunder
 • Hur du jobbar effektivare och hinner mer

 • Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

  EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket från Bokförlaget Redaktionen med böcker för smarta företagare.


  Läs gärna vad brevet innehåller

  Fyll i din e-postadress i rutan:
  Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.