I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Hur bra självkänsla har du?


Sveriges populäraste tipsbrev för företagare
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)


Här är något som det pratas alldeles för lite om i företagarkretsar: Utmaningen att alltid vara på topp. Att alltid leverera och prestera. Det är tufft. Och ännu tuffare för den som jobbar själv.

Som soloföretagare åker man ner i svarta hål ibland (det gör alla företagare) och då måste man kunna vara snäll mot sig själv så man orkar ta sig upp igen. En bättre självkänsla gör det lättare att kravla sig upp igen när allt är skit.


Vad är självkänsla?
Självkänsla är ju din egen känsla av ditt värde som människa – graden av hur mycket du tycker om och värderar dig själv och hur du känner dig - under skinnet. Självkänslan avgör så otroligt många saker utan att man ens tänker på det. Den styr vilka jobb du får, vilken partner du har, vad du tjänar, hälsan och vad du anser att du förtjänar att få här i livet.

Personer med dålig självkänsla drar till sig personer och livshändelser som bekräftar deras låga känsla för sig själva. Det är som att de sänder ut en signal som säger: “Jag tycker inte om mig själv och förtjänar inte mycket”. Andra tar upp de här signalerna och behandlar dig sämre.

Och motsatsen – Om du jobbar med din självkänsla varje dag och börjar se dig själv på ett bättre sätt så kommer andra att uppfatta det också.

Det här går att jobba mycket med det här och jag är ju ingen expert på psykologi – men efter tjugo år som företagare och van vid att alltid vara utanför min bekvämlighetszon – expert på att gräva mig upp ur de svarta hål som alla företagare ramlar ner i då och då.


Här är några tips till dig som inte är expert på det än:

För det första - du har ansvaret för din självkänsla
Från och med att du är vuxen blir du automatiskt ansvarig för din egen självkänsla. Det tjänar inget till att anklaga föräldrar eller någon annan. Till skillnad från ett barn kan du nu välja vilka meddelanden du accepterar och vilka du inte accepterar. Ingen kan få dig att känna dig mindre värd om du inte själv accepterar det.

Sluta jämföra dig själv med andra
Det finns alltid folk som har mer än man själv har och det finns alltid folk som har mindre. Om du ständigt spelar jämförelsespelet kommer du att träffa på många “motståndare” som du inte kan besegra. Resultatet är att du känner dig otillräcklig och dålig. Om du istället tävlar mot dig själv och strävar efter att bli det bästa du kan bli – då blir strävan både rolig och konstruktiv.

Sluta hacka på dig själv
Det är så otroligt lätt att som soloföretagare hamna i svackor där självförtroendet rasar och ännu lättare är det om du ständigt talar om för dig själv saker som “Jag kommer aldrig att klara det här”. Gör ett enkelt experiment: Om du hade en vän som sa samma saker till dig som du säger till dig själv – skulle du betrakta den personen som en vän?

Ta emot komplimanger
Har du någonsin fått en komplimang och snabbt avfärdat den som “Det där var väl inget”. När du avfärdar komplimanger så skickar du ett meddelande till dig själv om att du inte är värd berömmet. Det finns ett lätt sätt att ta emot komplimanger: Säg tack. Så lätt är det.

Handla
För mig är “handling” världens finaste ord och har alltid varit det. Jag säger det till mina barn när de tycker att något är hopplöst. Jag har till och med skrivit en bok om värdet av handling framför gnäll. Man får inget självförtroende av att stå bredvid och titta på varje utmaning i livet. När man handlar – oavsett vad resultatet blir – så känner man sig bättre.
Om du står i en situation som får dig att må pyton - fundera då över vilket det första mest logiska steget är ur den situationen. Ta det lilla steget. Nu är du på en annan plats. Vilket är nästa mest logiska steg? Ta det. För varje steg du tar kommer du längre bort från problemet.

Ja, jag vet att det här är schematiskt och att problem med dålig självkänsla kan sitta väldigt djupt och att man kan behöva professionell hjälp med att hantera den - men gör det då :-) Handla! Livet är kort.


Gasa på nu.

Den snabbaste vägen till ett fantastiskt självförtroende

Jag vill - jag kan - Jag ska!

"Jag har läst ett enormt antal "självhjälpsböcker" och böcker om mental träning, nlp m.m, för jag har ett stort intresse i detta ämne, men när jag snubblade över "Jag vill, jag kan, jag ska" av Thomas Nilsson så kände jag att om jag hade hittat denna bok för flera år sedan så hade jag inte behövt köpa nån mer bok. Helt otroligt bra är den!!!
Kent Ögren

”Boken hjälper mig varje gång jag tappat tron och drömmarna. Jag önskar jag kunde skriva att jag sträckläste den, men då hade ju inte boken fyllt sitt syfte. Jag hinner nämligen bara något kapitel åt gången innan jag åter är en “doer” och i full färd med nya planer! Tack för mycket kloka ord och för att jag får vara jag, för jag VILL, jag KAN och jag SKA! =) Den ger mig inspiration och påminner mig om vad som är viktigt för mig. ”
Nathalie Andersson

”På ett lättsamt och trevligt sätt tog boken mig tillbaka till mig själv. Många "livscoach-tips" är antingen så analyserande så man till slut tror att allt man gjort i livet har varit fel. Andra är så äckelhurtiga så man tröttnar på att läsa/lyssna efter fem minuter. Den här boken är full med tips och trix som är lätta att ta till sig var man än är i livet och man känner att man växer i lagom takt. Boken har hjälpt mig enormt. Den ligger på nattduksbordet och jag läser något passande kapitel i den så fort jag börjar känna mig lite låg. Superbra och billig form av terapi! Jag vill-jag kan-jag ska har (tillsammans med boken Rivstart) hjälpt mig att ta steget för att förverkliga min dröm, att starta eget företag och bli min egen chef. Efter lite peppning från boken tog jag mod till mig och sade upp mig från mitt jobb, ett jobb som inte har varit roligt på många år, på en arbetsplats som enbart andas kaos, knäckta medarbetare utan framtidstro osv. Jag har tipsat mina kollegor om den här boken. Risken är att det blir tomt på arbetsplatsen om alla läser den.”
Agneta Hermansson, AH Stallkonsult

"Boken ifrågasätter mycket och konfronterar tankar som man har! Man får aha-upplevelser och man kan se på saker från olika synvinklar. Den är lättläst och har ett bra format!"
Paul Spartalis

"Boken innehåller många användbara tips när man kört fast och det känns tungt med försäljningen. Den är mycket lättläst och rekommenderas av mig."
Michael, Eksit Data

"Jag köpte boken ”Jag vill – jag kan – jag ska” till en mycket kunnig kollega som gör ett bra jobb men behöver stärka sitt självförtroende och förstå hur bra jobb hon gör.
Det gör mig gott att hjälpa henne att bli starkare och må ännu bättre i sitt yrkesliv."

Börje Johansson, Hill-Rom Liko Nordic

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smarta tips för företagare här:

Prenumerera på gratis tips som tar dig framåt som företagare
Du får konkreta tips och påminnelser om:
 • Hur du driver ditt företag lönsammare
 • Hur du spar tid och pengar
 • Hur du tjänar mer pengar
 • Hur du får fler kunder
 • Hur du jobbar effektivare och hinner mer

 • Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

  EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket från Bokförlaget Redaktionen med böcker för smarta företagare.


  Läs gärna vad brevet innehåller

  Fyll i din e-postadress i rutan:
  Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.