I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Glöm ordet balans - det är inte skapat för företagare (tack och lov)

Jagar du som många andra hysteriskt efter balansen mellan jobb och fritid?

Varför då?
Är det för att alla andra gör det?

Du kanske tror att balansjakten är svaret på utmaningen med att kunna jonglera företaget och privatlivet. Du har hört och läst att balans är ett ideal, ja nästan en naturlag numera, och det skrivs om det överallt. Men det du kanske inte har tänkt på är att det där balansidealet är konstruerat av stora företag för deras horder av medarbetare som stämplar in varje morgon klockan 9 och ut klockan 17. Åtta timmars arbete, åtta timmars fritid, åtta timmars sömn. Balans.

Löjligt. Varför då? Ja, låt mig ställa en motfråga: Varför ska du som företagare jaga efter något som skapats för stora, stela organisationer?

Det finns ingen anledning och det av tre skäl:

1. Balans är ett löjligt och bristfälligt koncept
Att sträva efter balans kommer resultera i att du inte får det företagarliv du verkligen vill ha. Det kommer inte att skydda det som är viktigast för dig - din frihet som företagare. Det kommer inte heller att kunna leverera de resultat du vill ha i ditt liv.

2. Ordet ”balans” leder till fokus på fel plats
”Balans” leder till fokus på att skapa en jämnare balans mellan de roller du har. Det tillåter inte att en del roller är mycket viktigare än andra. Därför är inte balans ett så smart sätt att ta den kontroll som du vill ha. Varför ska du ha 50-50 balans? Du är inte en anställd drönare. Du är en fri person.

3. Det finns ett mycket bättre alternativ som kan leverera det du vill ha
Att jobba för sig själv kan, och ska, vara den ultimata vägen till personlig frihet och till ett liv på dina egna villkor, eller hur? Du startade ju inte ditt företag för att kopiera stora företags idéer, tvärtom.

Här är ett djärvt förslag:
Ersätt begreppet ”balans” med ordet ”design” istället
Om du designar ditt eget liv baserat på dina egna grundvärderingar och på det som är viktigast för dig, så blir du fokuserad på att skapa det du verkligen vill ha. Du använder verktyget ”att jobba för dig själv” som ett sätt att stödja det du vill skapa i livet, snarare än att fokusera på balans eftersom din egen design ger dig kraften att leverera både kunderna, familjelivet och den livsstil du vill ha.

Är du med?
Jag vet inte hur du tänker, men för mig finns det inte en chans i världen att jag vill ha ett arbetsliv att balansera likvärdigt med det som är viktigast för mig i livet (och jag är ändå en person som älskar mitt jobb).

Jag vill ha obalans! Jag vill inte att mitt arbetsliv ens ska komma i närheten av en 50 - 50-balans med mitt familjeliv och den livsstil jag vill ha. Jag vill att mitt arbetsliv ska passa in i det och bli ett verktyg som stödjer mig i att nå mina ideal. Jag vill vara en fri individ. Inte en slav. Inte en balanskonstnär.

Så här lätt är det att hitta nyckeln till din egen design:
 • Gör en lista över de fyra, fem viktigaste sakerna i ditt liv.
 • Vad värderar du mest?
 • Vilka fyra, fem saker vill du ägna din tid åt?

 • Att få ihop designen börjar med de här prioriteringarna och med att skapa utrymme i ditt liv för det du verkligen vill göra. Skriv gärna en lista på de här sakerna, så att du ser dem tydligare framför dig. Du måste bli en strängare person. En mer varsam person. En person som designar sitt liv. Egentligen är det exakt vad hela den här sajten handlar om.

  Med det sagt, så finns det saker som du måste tänka på för att kunna leva ditt superhjälteliv utan att bli stressad av det. Du måste bli lite bättre på ganska många saker. Du måste bli mer kirurgisk i ditt arbete för att få till designen du vill ha. Du måste bli effektivare och sluta slösa bort värdefull tid på strunt.

  Och du kan bestämma dig för att den resan börjar här och nu.

  Få resultat direkt

  Handbok i att leda sig själv - 258 nödvändiga tips som ger dig självdisciplinen du vill ha

  "Det som skiljer den här boken från andra i genren och också är dess förträfflighet är alla korta handfasta tips! Den är full av kraftfulla råd och är enkel att slå upp när motivationen tryter. Det är som om någon sammanfattat alla mina ledarskapsböcker i en enda späckad handbok. Inget tomt prat för att fylla ut sidorna. Boken ligger ständigt överst i högen av böcker på nattduksbordet! Förutom att den hjälper mej att coacha mej själv så har jag haft väldig nytta av den då jag jobbar med att coacha andra. Inte sällan börjar jag prata med vänner och kollegor kring tipsen i boken och får ofta höra att jag inspirerat dom till att göra den förändring de längtar efter. Och det gör mej väldigt väldigt glad! Boken är en must have för alla som är villiga att ta ansvar för att leva det liv de önskar!"
  Tanja Sivonen, HM

  ”Lättfattlig, ingen "tung" bok att plöja igenom. Bra format och snygg layout. Den här boken boostar mig med självdisciplin och jag bläddrar i den titt som tätt när jag tar en kaffepaus, eller som kvällslektyr framför brasan. Jag kan verkligen konkret överföra tips till just min verksamhet = love it!
  Annica Larsson, Kroppsverkstan

  ”Den är perfekt att alltid ha med sig eller placerad på ett ställe som gör att man alltid kan ta upp den när man har lite tid över. Genom att lägga någon ynka minut om dagen hjälper den dig att hålla mod och fokus uppe på dina mål men den hjälper även med tips om hur man kan prioritera och strukturera för att göra det enklare att lyckas fortsätta. Boken har hjälpt mig att hålla modet och fokus uppe då jag håller på att starta upp ett eget företag men även i mitt vanliga jobb har det hjälpt mig att fokusera, prioritera och sträva efter rätt saker och inte försöka göra allt på en och samma gång.”
  Jonatan Gunnarsson, Varberg

  "Jobbig bok som ställer mig mot väggen hela tiden. Jag skojade bara. Det här är verkligen en energikick att plocka fram hela tiden och tvinga sig själv att läsa istället för att låta latmasken i en bestämma."
  Johan Andrén, Helsingfors

  "Jag gillar att det är så lätt att ta till sig tipsen. Bara att bläddra fram ett och testa. Superbra format som gör att man kan ha med sig boken. Om jag ska säga något negativt så är det väl att man börjar analysera sin omgivning så förbaskat."
  Roger Svensson, Täby

  "Jag sitter på bussen och måste bara skriva till er om ”Handbok i att leda sig själv,” Jag skrattar högt åt hur den kniper åt om mina nerver och avslöjar mina svagheter. Nu ska jag göra karriär och jag vet hur. Tack för det…”
  Bea Forsberg, Boden

  "Inte visste jag att det var så lätt att få självdisciplin. Ja, lätt och lätt – men nu har jag verktygen i alla fall. Det finns inga undanflykter längre."
  Staffan Holmström, Skara

  Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

  Om artikelförfattaren:

  Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


  Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
  Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


  Artikeln är skyddad med Google authorship


  Veckans samvetsfråga:
  När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


  Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
  Prenumerera gratis på månadsbrevet Starta Eget här:

  Prenumerera på gratis tips som tar dig framåt som företagare
  Du får konkreta tips och påminnelser om:
 • Hur du driver ditt företag lönsammare
 • Hur du spar tid och pengar
 • Hur du tjänar mer pengar
 • Hur du får fler kunder
 • Hur du jobbar effektivare och hinner mer

 • Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

  EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket från Bokförlaget Redaktionen med böcker för smarta företagare.


  Läs gärna vad brevet innehåller

  Fyll i din e-postadress i rutan:
  Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.