I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Akuthjälp för nästa gång du känner att du sitter fast

Du vet hur det känns – du är inte nöjd med en situation, du vet att det kunde vara bättre och du har kanske till och med försökt att göra något. Men trots dina försök så hände inget.

De goda nyheterna – eller rättare sagt tröstande nyheterna - är att du är medlem i en stor klubb där alla människor vandrar in och ut som medlemmar hela tiden.

Jag ser att du sitter och räcker upp handen där borta – du känner igen dig. Va? Räcker du inte upp handen? Då kan jag lova att du bara är en sån där smart person som aldrig räcker upp handen vad man än frågar.

Och varför fastnar man då? Jo, av det enkla skälet att vi inte har lärt oss hur man löser problemet (ännu en sån där sak jag önskar att jag lärt mig i skolan istället för ekvationer).

Resultatet är att vi gör samma sak som inte fungerar om och om igen och förväntar oss ett nytt resultat varje gång. Visst är det lite sött att man fungerar så.

Det finns en bra historia som illustrerar det här fenomenet på ett sätt som gör att man kommer ihåg det – och glöm att det är en häst med. Det är lite okänsligt men historien är gammal.

Historien handlar om vad man gör när hästen har dött. Istället för att göra oss av med hästen så gör vi så här istället:

 • Vi köper en ny piska
 • Vi byter ryttare
 • Vi flyttar hästen
 • Vi säger “Vi har alltid ridit hästen så här”.
 • Vi bildar en kommitté som studerar hästen
 • Vi besöker en plats där de rider döda hästar mer effektivt
 • Vi skyller på hästens föräldrar
 • Vi klagar över hur dåliga hästarna är nuförtiden

 • Med envishet och en ovilja att förändra saker så försöker vi lösa problemet med exakt samma tänkande som skapade problemet. Intressant.

  Sluta med det

  Det var allt jag skulle säga

  Lästips som fler än 25 000 andra har gillat

  Stå på dig - annars gör någon annan det

  "Efter att ha läst ett otal böcker om självhjälp för alltför snälla människor som mig själv, fick jag ett råd av en väninna att läsa boken ”Stå på dig annars gör någon annan det" av Stefan Ekberg.
  Denna bok har förändrat mitt liv! Jag har förstått så många saker som inga böcker eller psykologer lyckats övertyga mig om efter ett många år i terapi och efter att ha läst de flesta böcker på marknaden.
  Äntligen en bok som verkligen hjälper mig att ta saken i mina egna händer!
  Stefan talar direkt till mig och jag kan inte smita! Jag blir tvungen att se sanningen i vitögat; jag måste lära mig att ta mitt liv i egna händer och inte tillåta att andra människor styr och ställer i mitt liv.
  Han ger mig råd som fungerar och säger exakt vad jag skall tänka på och göra när jag befinner mig i en situation där jag blir trampad på.
  Denna bok har verkligen förändrat mitt liv och efter 25 år av psykisk misshandel har jag nu vågat ta steget att lämna denna relation.
  Jag hade aldrig klarat detta om jag inte läst denna bok. Jag känner att Stefan är med mig hela tiden och att han verkligen förstår hur jag känner mig….för han har själv varit där…
  Denna bok är nu min nya bibel. Jag har med den i väskan hela tiden för att kolla vad jag skall göra när jag befinner mig i situationer som jag inte klarade av innan.
  Kanske jag äntligen vågar ta tillbaka mitt liv...
  Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla ni som inte tror att ni kan förändra era liv, för med hjälp av denna bok så blir allt möjligt!"

  Gabriella Bonalumi

  "Jag köpte boken till min syrra som går på knäna på jobbet. Alla överöser henne med uppgifter de inte vill ha och hon ler bara på jobbet men är superstressad själv. Jag hoppas att hon får hjälp av den. Man kan inte gå runt och vara snäll hela tiden. Då går man sönder."
  Eva-Britt Lindberg

  "Man blir fast direkt från första kapitlet eftersom det känns att författaren vet vad han pratar om. Han pratar direkt med mig och jag har fått massor av konkreta tips att använda i alla möjliga situationer. Den här boken är en riktig pärla för den som känner sig lite nedtryckt ibland."
  Katja Jönsson

  "Jag har lärt mig vad det kostar att vara för snäll hela tiden. Man tjänar inget på det men jag lärde mig också hur man känner igen snälla och inte så snälla personer på deras beteenden. Jag tror liksom boken på att vara snäll mot de snälla och tuffare mot de tuffa om man ska må bra på sikt."
  Beata Lundqvist

  "Det var en tuff bok att läsa för mig eftersom jag kände igen mig i nästan allt. Jag har insett att det här med integritet är så viktigt för att få respekt. Jag kommer aldrig att acceptera att mitt självförtroende ska stiga och sjunka med andras gillande eller ogillande längre."
  Johan Björk

  "Äntligen har jag hittat ett verktyg för hur jag säger ifrån. Nu börjar mitt nya liv där ingen elak typ sätter sig på mig. Jag gillar särskilt kapitlet om hur man framstår som självsäker även när man inte är det. Så smart! Tack för det."
  Charlotte Mårtensson

  Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...