I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

25 tips om hur du hinner dubbelt så mycket på jobbet


Sveriges populäraste tipsbrev för företagare
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Här kommer några tips om hur du kan hinna mycket mer på jobbet - så att du får mycket mer fritid.


1. Se till att få din vila. Ju mer utvilad du är, desto mer jobb kan du åstadkomma under en kortare period. Om du är trött gör du saker långsammare, du behöver också göra om jobb oftare och det slutar inte sällan med att du blir ännu tröttare. Ta hand om dig själv.

2. Bli en mästare på att minimera andelen jobb du tar med dig hem. Det är inte coolt att jobba över helgen. Helgen är till för dig att göra annat än att jobba.

3. Ät lunch vid 11.00 eller 13.00 för att spara tid både i kön och på den tid det tar att få in maten. Att gå på lunch klockan 12 stjäl minst en kvart av din dag .

4. Starta din morgon kvällen före. Lägg fram kläder och allt annat du behöver på morgonen, så blir din start på dagen mycket lättare.

5. Oro är en stor energi- och tidstjuv idag. Det är helt naturligt att oroa sig, men det går att rensa bort det problemet om man gör något åt det som skapar oron. Det är ett enkelt, men bra tips. Gör helt enkelt något åt din oro.

6. Stäng av TV:n. Njut av att titta på dina favoritprogram, men när du upptäcker att du bara bara slötittar är det bra att fråga sig själv: ”Bidrar verkligen det jag tittar på nu till att jag når mina personliga och professionella mål eller gör det mig tillfredsställd på något annat sätt” ? Om inte är det kanske en bra idé att göra något annat med tiden istället (eller åtminstone byta kanal).

7. Var lite mer impulsiv. Om du får en bra idé måste du jobba snabbt och genomföra den snabbare än konkurrenterna. Orden är Bill Gates och han har ju gjort en del ...

8. Ställ dig frågan: ”Vad ska jag göra idag som är vettigt och viktigt”? när du vaknar. När du går och lägger dig frågar du också dig: ”Vad har jag gjort som var vettigt och viktigt idag”?

9. Om du kan, så byt arbetsplats ibland. Det vidgar vyerna att jobba på ett café eller ett hotell ibland. Du får ny energi och träffar kanske också några nya människor som kan ge ny inspiration.

10. Skriv något längst ner på din Att-göra-lista som får bli en belöning när du gjort klart allt annat på listan.

11. Skaffa en timer eller använd klockan till att sätta en tid för hur länge du ska jobba med något som är viktigt, men väldigt tråkigt.

12. Vilken är din favoritmusik? Lyssna på musik som inspiration när motivationen inte är på topp.

13. Det bästa sättet att få mycket gjort är att älska det man gör. Gör du det? Om inte, är det kanske dags att byta spår eller fundera över hur du kan göra ditt jobb roligare.

14. Gör alltid det tråkigaste först, så slipper du både samvetet som gnager och uppgiften du ogillar under resten av dagen.

15. Att nå fram till ett mål ger dig beslutsamhet och lust att nå även andra mål eftersom du får både självförtroende och kunskap om hur man gör.

16. Jag upplever att alla runt omkring mig är totalt uppstressade nuförtiden. De Facebookar, twittrar, bakar bullar till barnens insamling till klassresan (istället för att köpa färdiga bullar) och förlorar därför fokus. Du behöver inte falla för det här systemets galenskap. Behåll istället fokus på vad du vill åstadkomma och gör det du ska göra.

17. Jaga trollen. Negativa människor bryter ner din lust att komma framåt. Du måste jaga bort dem så snabbt du kan och istället försöka omge dig med positiva, smarta och framgångsrika människor.

18. Låt dig själv misslyckas. Ett av de största skälen till att vi undviker att göra saker som vi gillar är att vi är rädda för att ramla på näsan och att andra ska skratta åt oss och tycka att vi är klantskallar. Jag känner många, många framgångsrika människor och alla har de misslyckats många gånger.

19. Låtsas att din kund ser på när du jobbar. Det här är ett tips som jag brukar ge till juniorföretagare som ska lära sig hur man gör affärer. Om man låtsas att kunden sitter bredvid och tittar på är det enkelt att veta hur man ska jobba.

20. Jobba med det du älskar. Det är antagligen det bästa produktivitetstipset av alla. Det är självklart att man hinner mer om man gillar det man gör. Om man inte gillar det man gör måste man byta jobb. För mig är det här självklart. Jag skulle aldrig slösa bort mitt enda liv på att hata mitt jobb. Konstigt nog är det få av mina vänner som resonerar likadant. Jag tycker att nästan alla människor verkar hata sina jobb.

21. Var försiktig när du budgeterar tid för projekt. Jag brukar lägga på minst 30 % efter att jag har gjort min första uppskattning. Jag har nästan alltid rätt i de fallen. Att avsätta för lite tid för strul, för andra människors seghet och för allmänt krångel skapar bara onödig frustration.

22. Kom ihåg att om du inte prioriterar, så verkar allt bråttom och viktigt. Nyckeln är inte att ha flera bollar i luften – eller att göra mer – utan att definiera de få saker som i grunden verkligen kan förändra ditt jobb och ditt liv.

23. Få något gjort varje dag. Alla har dagar då vi känner oss oinspirerade, slöa och till och med deprimerade på jobbet. Det är de dagarna som ska vikas för rutinjobb och sånt som du kan göra medan du sitter och tycker synd om dig själv.

24. Att få saker gjorda är en vana. Att bli en ”doer” händer inte över en natt, men man kan jobba sig in i filosofin steg för steg och snart är man där. Snart är du också där.

25. Till sist: Vad är meningen med allt det här? Vad tjänar du på att göra mer och hinna mer? För mig är svaret enkelt: Jag kan leva exakt det liv jag alltid drömt om att leva eftersom jag hinner med mer än de flesta andra.

Lite att tänka på...


En välmenande spark i rumpan

Gör det nu - eller ångra dig i graven

”Fem poäng av fem! Perfekt språk – direkt till läsaren. Det finns sammanfattningar, frågeformulär, saker att komma ihåg eller tänka på. Personlig, tydlig och med stor empati. Man får tillit till författare från första raderna – det syns direkt att han vet vad han skriver om. Uppmuntrar och vägleder. Lagom djup, mycket psykologisk och väldigt nyttig. Boken hjälpte mig att förstå mig själv bättre. Jag fastnade i vissa avsnitt och fick läsa om dem, t. ex, om beroende av andra människor, då fick jag tänka om mina relationer med de andra och förstå att det är/var bara bra att släppa taget och gå vidare, att bli mer vuxen och oberoende.”
Marina Wallin, Stocka

”Jag blev lite besvärlig för familjen hemma efter jag läst boken men också otroligt peppad och glad, mycket för att jag förstod att det faktiskt finns fler som är som jag och det går att göra något åt det. Jag började sakta tänka i andra banor. Jag är inte dålig på att genomföra saker, men är av den oroande karaktären som funderar väldigt mycket på "vad som kan hända längre fram" och går in i en ond cirkel som stjäl otroligt mycket energi. Förändringarna började sakta ta form allt efter sidorna i boken och nu känns livet enklare, roligare och nu tar jag rätt steg och gör rätt saker i mitt liv. En bok att ha med sig lång tid.”
Anette Dahlgren, Trekanten

”Man får sig en tankeställare att tiden går men det man lär sig är att det inte är för sent att starta nya projekt och utmaningar... Boken innehåller många tänkvärda kapitel som faktiskt hänger ihop med mental träning också...”
Maud Gradh Karlsson

”Det bästa med boken var sättet den var skriven på, enkel att förstå och gav konkreta tips.
Den har absolut hjälpt mig, den gav mig verkligen en spark i baken och fick mig att inse att det bara var att bestämma sig! Jag kommer förmodligen läsa om den flera gånger. Jag skulle rekommendera den till alla, även den andra boken jag köpte, "Rivstart" var hur bra som helst.”

Emelie Karlsson, Ulricehamn

”Den svenska modellen bygger bland annat på trygghetsnarkomani, och den här boken utmanar oss att lämna detta trygga landskap. Boken har fått mig att tänka till och i högre grad värdera vad jag sysslar med (och inte sysslar med). Den har påverkat mina vägval inför framtiden i en hälsosam riktning (och gjort mig mindre beroende av trygghet). Köp den!”
Lollo Vestlund


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Prenumerera på gratis tips som tar dig framåt som företagare
Du får konkreta tips och påminnelser om:
 • Hur du driver ditt företag lönsammare
 • Hur du spar tid och pengar
 • Hur du tjänar mer pengar
 • Hur du får fler kunder
 • Hur du jobbar effektivare och hinner mer

 • Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

  EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket från Bokförlaget Redaktionen med böcker för smarta företagare.


  Läs gärna vad brevet innehåller

  Fyll i din e-postadress i rutan:
  Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.