I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Hur blir man framgångsrik - på riktigt?


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

För ett tag sedan såg jag ett TV-program som heter ”Kandidaterna” där vi fick följa ett gäng läkarstudenter under resan mot att bli färdiga läkare. Jag kommer särskilt ihåg en kille. Han läste inte bara på läkarlinjen, utan studerade samtidigt på Handelshögskolan i Stockholm och hade pluggat in 60 poäng ryska på universitetet.

Vilken övermänniska!

Men det fanns något sorgligt i hans ögon. Han berättade att han hade flera högpresterande vänner som valde att prestera istället för att umgås med vänner eller att försöka träffa en partner. Vissa människor betalar verkligen ett högt pris för det de ser som framgång. Jag hoppas att de tycker att det är värt det även senare i livet när man ofta ändrar sina värderingar. Jag är rent själviskt glad att det finns sådana här människor. Det är ju de som ska operera bort mina framtida sjukdomar, uppfinna mediciner och planera världsekonomin. Ändå kan jag inte låta bli att tänka på att de missar helt avgörande delar av ett fullt och härligt liv i jakten på sina karriärer. Vad tycker du?

Arbetsnarkomaner är inte direkt kända för att ha världens bästa familjeliv. Alla på jobbet ser dem som enormt framgångsrika, men är det så deras familjer också känner? På andra sidan kanske vi hittar en riktig familjefar som är den perfekte mannen och den bästa pappan, men som kämpar med ekonomin. Han har lyckats på ett område som arbetsnarkomanen inte har lyckats med, men det han har uppnått på familjeområdet ger honom antagligen inte så stort erkännande i yrkeslivet och karriären. Livet är tufft, men intressant på det viset. Det som innebär ekonomisk frihet för dig är antagligen att vara fattig för Karl-Johan ”Hennes och Mauritz ” Persson. Ditt mått på att vara i bra fysisk form är inte det samma som för en elitidrottsman. Att du springer en mil på fyrtio minuter betyder inte mycket för någon som tävlar i löpning och som om inte det var nog - en persons framgång och lycka (en graviditet till exempel) kan vara en annan persons katastrof och olycka.

Vad räknar du som framgång?
Det sorgliga är att många människor bara ser materiell välfärd som den mest trovärdiga måttstocken på en framgångsrik person. Hur är det för dig? När du letar efter tecken på framgång, vad ser du då? Vad sägs om den fantastiske äkta mannen och pappan som alla tycker om, men som är utan pengar? Räknar du in honom bland de framgångsrika? Eller vad sägs om den extremt rika kvinnan som gör alla runt omkring sig olyckliga, men som kör en Ferrari och bor i en tjugorumsvilla i Djursholm?

Varför inte passa på och skaffa dig en bredare definition på framgång?
Även om alla nivåer av prestationer kan gör livet rikare, så föredrar jag själv en mycket bredare och mer balanserad version av framgång. Jag skulle hellre höja nivån på hela mitt liv än att jaga efter ännu mer pengar och se resten av mitt liv falla samman. Jag tror att livet ska ses som ett äventyr där framgång inom ett område måste bidra till helheten, annars är prestationerna i sig meningslösa. När vi tänker på att leva ett framgångsrikt liv, så pratar vi kanske egentligen om att ha en hyfsat bra framgång på många olika områden. Om det ska kunna bli verklighet, så måste vi definiera vad framgång inom vart och ett av de områdena egentligen är, och sedan analysera hur framgång inom varje område kan bidra till andra områden. Det är det enda sättet att kunna mäta våra framsteg utan att riskera att allt annat kommer ur balans.

Hur tänker du på framgång?
Om du skulle lista de viktigaste områdena i ditt liv som du vill hålla i balans, vilka skulle det bli? Vilka områden i livet betyder mest för din bredare version av att vara framgångsrik? För att du ska känna dig som en totalt framgångsrik person, vilka element skulle behöva finnas med då? Om du är villig att ta dig tid till att verkligen definiera din personliga vision av ett framgångsrikt liv, så kan du också göra en plan som bidrar till att förverkliga den visionen. Om du struntar i det, så kan det sluta med att du försummar de viktigaste områdena i ditt liv och fortsätter att jaga hägringar istället.

Du startar processen med en enkel fråga: Vad vill du ha?

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Har du sett Jumanjii Stefan? Några barn hittar ett spel som har ett eget liv. När de går nära spelet hör de en trumma inne i spelet. Så är din nya bok. Jag öppnade den och läste. Och skrattade och grät. Hjärtat slår fortare när jag läser. Nu ligger den på mitt nattduksbord och jag hör hur den trummar. Jag har aldrig läst något så fantastiskt i hela mitt liv. Jag vet inte vad jag ska säga."
Elin Eriksson, Malmö

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Lev smartare och ha det roligare
Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, praktiska råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv.

Smartare liv startade så sent som hösten 2012 och har drygt 7 000 prenumeranter

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med smarta böcker från Ego förlag om att leva ett smartare liv.

Här kan du se om Nyhetsbrevet Smartare liv är något för dig.

Fyll i din e-postadress i rutan:
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.