I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Hur utökar man sin komfortzon? Svaret får du här

Komfortzonen är ännu ett av flera underbara begrepp som snart slitits ut och tappat värdet eftersom det används alldeles för mycket i fel sammanhang och av fel personer som likställer det med att säga: ”Var inte så jävla feg!”

Komfortzonen är så mycket mer än att inte vara feg.

Din komfortzon är gränserna omkring dig dit du inte vågar gå fast du kanske både vill och borde göra det. Zonen är osynlig, men märks när du tittar på resultaten av dina ansträngningar i livet. Du kan ha undermedvetna komfortzoner eller så är de tydliga och visar vilka begränsningar du har satt upp för dig själv. Ja, du läste rätt: ”DU har satt upp för dig själv.” Och där inne står du och balanserar ditt liv inom de säkra gränserna som du satt upp. Du känner dig hemma där. Det finns inga risker och du behöver inte göra några misstag så länge du är kvar där inne.

Och sen kommer någon klämkäck person och säger: ”Spräng gränserna. Ta dig ur din komfortzon och sluta vara så feg hela tiden!

Problemet är att man måste vara mentalt redo för det. Vi måste prata om det först och det finns tre bra sätt att förbereda sig för större kreativa steg.

Här är de:

1. Ge dig själv tillstånd att misslyckas
När man gör något nytt, så kan man inte vara expert på det på en gång. Det säger sig självt, men vi har glömt det i vår iver att vara dugliga och duktiga. När man gör något nytt har man faktiskt rätt att vara nybörjare och färsking. Det är en del av inlärningsprocessen. Säg det högt tio gånger för dig själv.

2. Sparka ut din inneboende perfektionist
Om du gör något nytt, så kan du ju inte bedöma det på samma sätt som när du sysslar med något du gör ofta. Det är inte rättvist. Det här är en STOR sak. Jag har folk nära mig som aldrig skulle göra något om de inte på förhand vet att de kommer att göra det bra. Konsekvensen är att de sällan gör något alls. Oftast låter de mig göra saker istället och tittar på hur jag klantar mig ända tills jag kan det. Då kan jag det, men inte dem. Vilken vinst för mig. Det kostade bara att göra något ”operfekt” några gånger.

3. Fira dina framåtrörelser
Klappa dig på axeln varje gång du gjort något på ”den osäkra sidan”. Säg till din inre Janteförespråkare att ”Såg du nu lilla Jante, jag tog steget fast du försökte stoppa mig.
Såg du att jag:
• Började prata med den där tjejen.
• Bad om den där löneförhöjningen.
• Lärde mig det där svåra datorprogrammet.
• Gick – och klarade – den där kursen.
• Sökte det där jobbet.
• Sa ifrån till den där idioten.

Gissa vad som händer när du följer de här tre stegen?

Något fantastiskt!

Det är inte bara så att du gör det där obekväma, du förbereder dig också för allt annat jobbiga du har framför dig. När man börjar ta obekväma steg blir alla andra obekväma steg också lättare att ta eftersom man fattar att det inte är så farligt som man trodde. Den här inställningen är antagligen det viktigaste av allt i den här boken. Utan de här stegen i det kreativa arbetet, så kör man helt enkelt fast.


För vad händer annars?

Det här:
Direkt när du hamnar i en situation som inte är bekväm med eller inte riktigt är som du förväntat dig, så kommer du att göra allt du kan för att bli bekväm igen. Och här har du en stor del av alla olyckliga människors problem. Även om de är olyckliga och tomma inombords, så är ändå den naturliga instinkten att stanna kvar där de är eftersom det är välbekant och säkert.

Många miljoner människor stannar kvar på jobb, i relationer och i situationer som för länge sedan förlorat relevansen för dem bara för att de är rädda för det okända. Tänk om de visste att säkerhet inte finns i något utanför dem själva, utan istället inom dem själva. De kommer aldrig att få reda på var de verkligen hade kunna hamna eller vad de hade kunnat göra. Visst är det sorgligt?

Och ännu sorgligare är att de tror att det handlar om att börja med fallskärmshoppning eller friklättra i berg. Det kan vara så enkelt som att bestämma sig för att ta risken att lära sig något nytt, börja med en sport eller söka ett nytt jobb.

Nu är jag helt andfådd och röd om öronen efter att ha smattrat ner det här viktiga på bara några minuter. Men jag tror att du är med på noterna. Det handlar om att göra sig bekväm med det man är obekväm med och om att hantera utmaningar - och nu pratar jag om riktiga utmaningar. Sånt som är utvecklande, men som samtidigt gör lite ont.

En utmaning är inte när din chef säger; ”Se det som en utmaning” när ni ska omorganisera arkivet på jobbet. Kreativitet och komfortzoner handlar om att ge sig själv stryk, men gilla resultatet av det. Att vara modig. Det är så få som är det. Det är få som går hela vägen. Du kan bli en av dem som gör det.

Konsten att bli ett kreativt geni

Kreativitet utan flum


"Jag hade förmånen att få läsa den här boken som korrektur och det första jag tänkte på är att det här är en bok för proffs och kanske lite för tuff för känsliga personer som egentligen bara har kreativitet som hobby. Hela boken är som ett citat från TV-serien Fame: "You've got big dreams? You want fame? Well, fame costs. And right here is where you start paying - in sweat!" Dessutom skrattade jag nästan hela tiden. Jag älskar den!"
Torbjörn Blom, Stockholm

"Kreativitet utan flum är den välmenande men bestämda smockan, sparken, eller skjutsen du behöver för att skapa kreativa resultat. Boken är ovanligt konkret för sin genre - du får lära praktiska tips på hur du kommer igång, tar dig förbi idétorkor och tacklar din allra största fiende - dig själv."
Leif Denti, Tusentips.se

"Jag har läst allt som finns att läsa om kreativitet och köpte boken bara för att det var Stefan som skrivit den utan större förhoppningar om något nytt men om en bra läsupplevelse. Och så blir jag knockad igen. Du skriver så man blir förälskad varje gång. Du provocerar och visar vägen, lyfter upp och skakar om samtidigt. Nu sitter jag här med mitt eget kreativa projekt och är full av konkreta råd om hur jag kommer vidare. Tack igen. Det här är en fantastisk bok som borde vara obligatorisk läsning för alla eftersom den inte bara hjälper till att få projekt, utan själva livet framåt."
Eva Nilsson, Täby

"Äntligen en rakt på sak-bok om hur alla snabbt kan bli kreativa utan att behöva gå en yogakurs först. Exemplen i boken om hur kända människor både var kreativa och lite småtokiga är väldigt stimulerande och bekräftande för oss som redan anser oss som fantasislösande personer men blir tveksamma ganska ofta när omgivningen inte hänger med i vår spontanitet. Ser fram emot uppföljaren fylld med ännu fler fallexempel och personbiografier från människans kreativa historia genom århundradena!"
Jack Hansen från idésajten Copywriter.se

"Ordet "kreativitet" är så otroligt överanvänt i TV-branschen där jag jobbat i över 15 år och därför har jag alltid föredragit ordet "påhittig". Alla slänger sig med och missbrukar ordet kreativitet. Men nu när jag läst Stefans bok har jag kommit närmare ordet kreativ och tycker inte att det är lika pinsamt längre eftersom det är tydligare vad det egentligen handlar om. Påhittighet är, har jag förstått nu, bara en ytterst liten del av kreativitet. Den är gnistan men inte arbetet."
Krobbe Ekberg, Manusproducent bl. a

"Jag tillhör kategorin människor som tycker att det är lättare att läsa böcker om kreativitet än att vara kreativ på egen kammare. Därför har jag läst den härliga och utmanande boken ”Kreativitet utan flum”, och inte skrivit en egen. Av många hundra kreativa tips i den här boken fastnar framför allt två godbitar: om att ifrågasätta auktoriteter, speciellt auktoriteten i dina egna långvariga övertygelser (sidan 138). Mycket användbar (för alla, tror jag). Sedan är det ett eminent tips på sidan 104 som jag tog till mig direkt, om att se möjligheter i allt utom när det är riktigt trångt. Detaljerna i det avlånga tipset får du läsa om själv. Sedan jag läste ”Gerillaföretagaren” för drygt 10 år sedan har drygt tjugo av Redaktionens böcker passerat. Man kan nästan påstå att jag gillar deras böcker :). ”Kreativitet utan flum” är den mest inspirerande, men också den mest krävande, då jag tydligare inser de sidor hos mig själv som behöver släppas lösa. Bra, nyttigt och kanske inte det roligaste. Tack Stefan!"
Lollo Vestlund, Falun


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Lev smartare och ha det roligare
Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, praktiska råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv.

Smartare liv startade så sent som hösten 2012 och har drygt 7 000 prenumeranter

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med smarta böcker från Ego förlag om att leva ett smartare liv.

Här kan du se om Nyhetsbrevet Smartare liv är något för dig.

Fyll i din e-postadress i rutan:
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.