I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Löneförhandling - tips för kvinnor

(Den här artikeln kommer säkert att få många att gå i spinn och vilja smälla till mig på hakan och gör gärna det på stefan@redaktionen.se. Få ur dig ilskan över mitt genustänk och manschauvinism men här kommer det, notera först att det är kvinnor som har undersökt hur det ser ut så skicka inga brevbomber till mig tack).

Så här är det:
Kvinnor förhandlar inte lika ofta och bra som män, vilket kostar dem massor av pengar. I USA har författarna Linda Babcock och Sara Lashever skrivit boken ”Women Don't Ask. De påstår att kvinnor ovilja/oförmåga att förhandla kostar dem en halv miljon dollar var under en karriär. Författarna har gjort flera studier som visar att kvinnor inte förhandlar lön, förmåner, befordringar och andra möjligheter som män vanligtvis och aggressivt gör. Motviljan kvinnor har att kämpa för sig själva är ofta skillnaden mellan att klättra i karriären i en bra fart mot att inte klättra alls.

Babcock och Lashever säger att det inte handlar om att kvinnor är dåliga förhandlare utan snarare missar att förhandla över huvud taget. I en intervju i Newseek kommer Facebookchefen Sheryl Sandberg med en intressant teori: Kvinnor förhandlar inte för sig själva eftersom andra reagerar negativt på det. Sandberg säger vidare att data har visat att när män förhandlar för sig själva så blir de respekterade men när kvinnor gör det blir inte beteendet belönat på samma sätt. Istället hamnar de i en situation där både män och kvinnor bli mer ovilliga att jobba med dem (ja, jag håller med om hur sjukt det låter).

Så vi tar det här nu och struntar i vad omgivningen må tycka. Det är viktigt att kunna förhandla sig fram idag. Du ska få sju tips som hjälper dig nästa gång det är dags.

1. Förvänta dig mer
Du kan saker, du har erfarenheterna så var inte tacksam för varje erbjudande du får. Förutsätt alltid att löner och andra förmåner är förhandlingsbara och att du inte behöver acceptera det första erbjudandet du får. Det första steget till att förhandla framgångsrikt är att bestämma sig för att förhandla.

2. Inse ditt värde
Gå in i förhandlingen väl förberedd och medveten om vad du är värd. Leta rätt på liknande företag och tjänster och ta reda på hur lönerna ligger. Enligt författarna till boken ”Women Don't Ask” har kvinnor förväntningar som ligger mellan 3 och 32 procent under vad män förväntar sig för samma jobb.

3. Var positiv, inte pessimistisk
Om du går in i förhandlingar med ångest och motstånd eller känner dig pessimistisk om resultate så ber du antagligen – och får – mindre än du förtjänar. Det är ett begripligt beteende eftersom de flesta av oss vill känna att vi vinner förhandlingar och det lättaste sättet att göra det är ju att be om lite mindre. Om du har gjort din läxa och vet vad du är värd, så är det mycket lättar att gå in i förhandlingar med självförtroende och optimism.

4. Samarbeta dig till högre lön
Författarna till ”Women Don't Ask” säger att kvinnor har blivit tränade att bli bra på att lyssna på andras behov och bekymmmer först. De gör det med vänner, familjemedlemmar och på jobbet. Med de egenskaperna kan kvinnor visa att det de ber om är bra för alla. Kvinnor ska kunna rama in förhandlingen till vinst för båda parter istället för att kliva in på ett mer aggressivt och konkurrerande sätt.

5. Förhandla som en kvinna, inte som en man
Det är synd att kvinnor generellt inte kan be om vad de vill ha utan att bli betraktade som argbiggor (författarnas ord). Till dess är det bättre att jobba runt dubbelmoralen som råder. Kvinnor kan vara lika tuffa som män när det kommer till att hävda det de vill ha i en förhandling men kvinnor som kräver det de vill ha på ett mjukare, mer socialt och vänligare sätt har en bättre chans att bli lyssnade på och få vad de vill ha än de som kliver fram på ett aggressivare sätt, allt enligt författarna.

6. Rollspela innan du förhandlar
En av många saker som skapar ångest och hindrar kvinnor från att förhandla är att de inte vet hur samtalet kommer att löpa. En förhandlingssituation kan gå åt många olika håll. Fundera på åt vilka håll det kan gå och ta fram smarta svar på varje scenario. Det kommer att göra dig tryggare och mer förberedd på samtalet.

7. Sätt högre mål
Nöj dig inte med ”tillräckligt bra.” Vi vet alla att det finns en direkt relation mellan mål och slutresultat. Ju högre mål du har, desto bättre blir resultatet. Be om mer och du får mer. Så enkelt är det.

Lästips som fler än 25 000 andra har gillat

Stå på dig - annars gör någon annan det

"Efter att ha läst ett otal böcker om självhjälp för alltför snälla människor som mig själv, fick jag ett råd av en väninna att läsa boken ”Stå på dig annars gör någon annan det" av Stefan Ekberg.
Denna bok har förändrat mitt liv! Jag har förstått så många saker som inga böcker eller psykologer lyckats övertyga mig om efter ett många år i terapi och efter att ha läst de flesta böcker på marknaden.
Äntligen en bok som verkligen hjälper mig att ta saken i mina egna händer!
Stefan talar direkt till mig och jag kan inte smita! Jag blir tvungen att se sanningen i vitögat; jag måste lära mig att ta mitt liv i egna händer och inte tillåta att andra människor styr och ställer i mitt liv.
Han ger mig råd som fungerar och säger exakt vad jag skall tänka på och göra när jag befinner mig i en situation där jag blir trampad på.
Denna bok har verkligen förändrat mitt liv och efter 25 år av psykisk misshandel har jag nu vågat ta steget att lämna denna relation.
Jag hade aldrig klarat detta om jag inte läst denna bok. Jag känner att Stefan är med mig hela tiden och att han verkligen förstår hur jag känner mig….för han har själv varit där…
Denna bok är nu min nya bibel. Jag har med den i väskan hela tiden för att kolla vad jag skall göra när jag befinner mig i situationer som jag inte klarade av innan.
Kanske jag äntligen vågar ta tillbaka mitt liv...
Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla ni som inte tror att ni kan förändra era liv, för med hjälp av denna bok så blir allt möjligt!"

Gabriella Bonalumi

"Jag köpte boken till min syrra som går på knäna på jobbet. Alla överöser henne med uppgifter de inte vill ha och hon ler bara på jobbet men är superstressad själv. Jag hoppas att hon får hjälp av den. Man kan inte gå runt och vara snäll hela tiden. Då går man sönder."
Eva-Britt Lindberg

"Man blir fast direkt från första kapitlet eftersom det känns att författaren vet vad han pratar om. Han pratar direkt med mig och jag har fått massor av konkreta tips att använda i alla möjliga situationer. Den här boken är en riktig pärla för den som känner sig lite nedtryckt ibland."
Katja Jönsson

"Jag har lärt mig vad det kostar att vara för snäll hela tiden. Man tjänar inget på det men jag lärde mig också hur man känner igen snälla och inte så snälla personer på deras beteenden. Jag tror liksom boken på att vara snäll mot de snälla och tuffare mot de tuffa om man ska må bra på sikt."
Beata Lundqvist

"Det var en tuff bok att läsa för mig eftersom jag kände igen mig i nästan allt. Jag har insett att det här med integritet är så viktigt för att få respekt. Jag kommer aldrig att acceptera att mitt självförtroende ska stiga och sjunka med andras gillande eller ogillande längre."
Johan Björk

"Äntligen har jag hittat ett verktyg för hur jag säger ifrån. Nu börjar mitt nya liv där ingen elak typ sätter sig på mig. Jag gillar särskilt kapitlet om hur man framstår som självsäker även när man inte är det. Så smart! Tack för det."
Charlotte Mårtensson

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Lev smartare och ha det roligare
Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, praktiska råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv.

Smartare liv startade så sent som hösten 2012 och har drygt 7 000 prenumeranter

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med smarta böcker från Ego förlag om att leva ett smartare liv.

Här kan du se om Nyhetsbrevet Smartare liv är något för dig.

Fyll i din e-postadress i rutan:
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.