I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

9 effektiva metoder för att komma över oro

Här kommer några olika kända metoder för att komma över oro – vilken passar dig bäst?

1. Schemalägg ditt oroande.
Ge dig själv exakt en halvtimme att oroa dig på. Exakt en halvtimme – varken mer eller mindre! Under den halvtimmen kan du skriva ner varenda sak som du kommer på som oroar dig just nu. När halvtimmen har gått, så lägger du ner pennan och slutar oroa dig. Om du börjar oroa dig på andra tider än den avtalade, så påminn dig själv om att det inte är tid för det just nu och att du måste vänta tills schemat säger att det är okej att oroa sig igen. Om din hjärna vet att den får en chans att oroa sig senare, så blir det lättare att släppa tankarna på alla problem just nu och skjuta upp dem till senare.

2. Skjut fram ditt oroande.
När du har haft din schemalagda oros-stund, så kommer du också att märka att du oroar dig allt mindre och mindre. Du kanske inte ens behöver den där halvtimmen varje dag. Om så är fallet, så skjut upp oron till en punkt i framtiden. Varje gång något som oroar dig dyker upp i huvudet, så skriv ner det på en notis och berätta för dig själv att du nu kommer ihåg att oroa dig för det här senare.

3. Brainstorma.
Varje gång du märker att du oroar dig, så sätt dig ner och kom fram till några steg som du kan ta för att lösa problemet som du oroar dig över. Eller ännu bättre – gör något åt det du oroar dig för. Genom att ta de steg som krävs för att nå en lösning, så kommer du snart känna att du får bättre kontroll över situationen och därför blir mindre benägen att låta oron ta över.

4. Möt din oro.
Du kan förutse problem och planera framåt utan att oroa dig. Skillnaden är att oro slukar all din energi och obarmhärtigt äter upp alla bra tankar och idéer. Konfrontera det som håller dig uppe om kvällarna, så kommer du också att sluta oroa dig för det. Behöver du betala en räkning – gör det direkt om det tar mindre än fem minuter, sedan kan du släppa det problemet. Är du orolig över vad som händer om ditt hus börjar brinna, så planera in tid för att köpa en brandsläckare och en brandvarnare imorgon. När du väl har skapat tid i din kalender för det som oroar dig, så sluta tänk på det som ett möjligt problem.

5. Gå vidare.
När du har utvecklat en förnuftig plan och bestämt dig för att följa den, så finns ingen anledning för oro längre. Släpp den. Faran med oro är att ett scenario som du är rädd för gärna dröjer sig kvar i huvudet. Ja, du kan alltid anstränga dig för att försöka förutse alla möjliga utfall och vidta alla möjliga steg för att förhindra att något hemskt inträffar, men om du gör det så kommer du att ägna hela ditt liv åt att försöka hindra att dåliga saker händer istället för att njuta av bra saker som redan har hänt. Dessutom kommer du ändå aldrig att kunna stoppa dåliga saker från att hända - det kan ingen.

6. Återvinn inte det förflutna.
Mycket av vår oro inför framtiden handlar om rädslan för att historien ska upprepa sig och att vi ska göra samma misstag en gång till. Oavsett om det gäller ett brustet hjärta, en skada eller en naturkatastrof, så spökar det förflutna för oss och hotar med att leverera samma resultat en gång till. Därför måste du lära dig att skilja på det som har varit och på vad framtiden har att erbjuda. Det är inte samma sak.

7. Ta reda på om det som du oroar dig för verkligen är ett problem.
Oftast är det inte problemet i sig som orsakar oro, utan snarare en diffus rädsla för vad problemet kan ställa till med. Hur kommer andra att påverkas eller reagera? Hantera problemet så snabbt som möjligt om det nu verkligen är ett riktigt problem.

8. Öva på att slappna av.
Här är en bra avslappningsövning att lyssna på.

9. Börja skriva dagbok.
När du har skrivit ner allt som du oroar dig över i en dagbok, så kommer du direkt att märka en lättnad. Orsaken är att när du klär din oro i ord, så kommer du också att upptäcka vad du egentligen är rädd för och får då också automatiskt tips om vad du kan göra för att förbättra situationen.

Lite att jobba med...

En välmenande spark i rumpan

Gör det nu - eller ångra dig i graven

”Fem poäng av fem! Perfekt språk – direkt till läsaren. Det finns sammanfattningar, frågeformulär, saker att komma ihåg eller tänka på. Personlig, tydlig och med stor empati. Man får tillit till författare från första raderna – det syns direkt att han vet vad han skriver om. Uppmuntrar och vägleder. Lagom djup, mycket psykologisk och väldigt nyttig. Boken hjälpte mig att förstå mig själv bättre. Jag fastnade i vissa avsnitt och fick läsa om dem, t. ex, om beroende av andra människor, då fick jag tänka om mina relationer med de andra och förstå att det är/var bara bra att släppa taget och gå vidare, att bli mer vuxen och oberoende.”
Marina Wallin, Stocka

”Jag blev lite besvärlig för familjen hemma efter jag läst boken men också otroligt peppad och glad, mycket för att jag förstod att det faktiskt finns fler som är som jag och det går att göra något åt det. Jag började sakta tänka i andra banor. Jag är inte dålig på att genomföra saker, men är av den oroande karaktären som funderar väldigt mycket på "vad som kan hända längre fram" och går in i en ond cirkel som stjäl otroligt mycket energi. Förändringarna började sakta ta form allt efter sidorna i boken och nu känns livet enklare, roligare och nu tar jag rätt steg och gör rätt saker i mitt liv. En bok att ha med sig lång tid.”
Anette Dahlgren, Trekanten

”Man får sig en tankeställare att tiden går men det man lär sig är att det inte är för sent att starta nya projekt och utmaningar... Boken innehåller många tänkvärda kapitel som faktiskt hänger ihop med mental träning också...”
Maud Gradh Karlsson

”Det bästa med boken var sättet den var skriven på, enkel att förstå och gav konkreta tips.
Den har absolut hjälpt mig, den gav mig verkligen en spark i baken och fick mig att inse att det bara var att bestämma sig! Jag kommer förmodligen läsa om den flera gånger. Jag skulle rekommendera den till alla, även den andra boken jag köpte, "Rivstart" var hur bra som helst.”

Emelie Karlsson, Ulricehamn

”Den svenska modellen bygger bland annat på trygghetsnarkomani, och den här boken utmanar oss att lämna detta trygga landskap. Boken har fått mig att tänka till och i högre grad värdera vad jag sysslar med (och inte sysslar med). Den har påverkat mina vägval inför framtiden i en hälsosam riktning (och gjort mig mindre beroende av trygghet). Köp den!”
Lollo Vestlund


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Sveriges största tipsbrev om att starta eget - helt gratis att prenumerera på

I tipsbrevet Starta eget får du smarta tips och konkreta verktyg som hjälper dig att lyckas bättre med ditt företag.

Starta eget är Sveriges största tipsbrev om att starta eget med drygt 140 000 prenumeranter.

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med Starta-egetböcker från Bokförlaget Redaktionen.

Exempel på Sveriges största brev om att starta eget ser du här.

Fyll i din e-postadress i rutan:
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.