I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Är du personlighetstyp A eller B?

Jag har två hundar, Zelda och Kanel. Zelda (Welsh springer spaniel) är lugn, aldrig arg och expert på att titta på mig som om jag har varit taskig mot henne helt utan anledning. Kanel (Cocker spaniel) är som en hockeypuck. Det räcker med att man rör sig åt ett håll, öppnar en bildörr eller har något på gång så är hon alltid två steg före.

När jag promenerar med dem i stan är det som att vara ute med en sköldpadda och en gepard (Ja, det ser löjligt ut) Zelda vill bara lunka fram och Kanel har bestämt sig för att allt intressant i hennes liv är ungefär hundra meter framför oss och hon måste dit NU!

Jag brukar säga till min fru att om hundarna hade haft mänskliga jobb så skulle Zelda varit en perfekt dagisfröken och Kanel säljare.

Men du då? Är du en dagisfröken eller en hockeypuck?

Vi ska se.


Här är vad som kännetecknar personlighetstyp A
Personlighetstyp A är självständiga individer som brinner av vilja att komma någon vart, att stå ut. De har starka egna motorer och vet vikten av att sätta mål, att tänka positivt och motivera sig själva varje dag. De är konkurrensinriktade och tar vara på sin tid. Andra ser dem ofta som otåliga. De orkar inte höra för mycket babbel – de vill komma till det väsentliga så snabbt som det bara är möjligt. Man hittar ofta personlighetstyp A bland ledare och företagare. De ser förändring som nödvändiga för att komma dit de vill.

En annan sak som skiljer personlighetstyp A från andra är att de har ett behov av att göra saker hela tiden. Att stå i en kö eller vänta på en buss är som ett straff och allt de kan tänka på är hur mycket tid de förlorar som de kunde använt till något nyttigare.

Många kan nog se personlighetstyp A som arbetsnarkomaner med hela livet inplanerat. De kan upplevas som svåra att prata med när de avbryter eller när de visar sin låga tolerans för inkompetens. Det finns en stor risk för den här personerna att drabbas mer än andra av stress, högt blodtryck hjärtproblem och kanske social isolering. Motion, gärna hård hjälper den här personlighetstypen att hålla stress på avstånd.

Är du en typisk A-person?
1. Har du alltid lite bråttom, en känsla av att tiden rinner iväg?
2. Är ditt dagliga schema fullt?
3. Känner du dig stressad av att alltid kriga mot tiden?
4. Har du åstadkommit mycket
5. Är du konkurrensinriktad?
6. Känner du dig skyldig när du slösar bort tid?
7. Känner du dig irriterad om du vaknar sent?
8. Har du problem med att arbeta i grupp när andra är långsamma?
9. Gör du dina viktiga uppgifter före de flesta andra?
10. Blir du nervös och irriterad av långsamma människor?
11. Tar du sällan raster?
12. Tar du sällan ledigt?
13. Gör du många olika saker och får alla att bli bra?
14. Rör du dig snabbt?
15. Pratar du snabbt
16. Hatar du att fastna i köer?
17. Avskyr du möten utan tydliga tidsbegränsningar och utan planer?
18. Ger orden “förutsättningslöst möte” dig rysningar?
19. Blir du arg på andra för att de inte når upp till din nivå?
20. Blir du nästan irriterad på att den här listan var så lång?

Fördelar med att vara en personlighetstyp A
Man får mycket gjort och når oftast sina mål. Om man också kan hitta ett sätt att vara lite snäll mot sig själv och en motionsform som är tillräckligt tuff så finns det inga gränser. Det är inte fel att vilja saker. Det är inte fel att vara ambitiös och hungrig. Tycker inte jag i alla fall.Personlighetstyp B

Typ B-personer är i princip en motsats till personlighetstyp A. De stressar inte upp sig, inte ens i stressade situationer. De är avslappnade och kan beskrivas som glada människor. Trevliga, och sociala, underhållande och avslappnade. De vill göra saker i sin egen takt utan att drivas på av deadlines. De gillar att slappa och ta saker som de kommer. De är inte konkurrensinriktade och lägger ner lagom med energi på det de gör. De klarar också av att hantera misslyckanden bra. De har tålamod och blir sällan arga. De är toleranta, flexibla och anpassar sig till situationer utan att klaga så mycket. De är sociala och tycker om att få kontakt med människor och bygga känslomässiga band. De har lätt att få nya vänner. De är ofta mer nöjda med livet än personlighetstyp A, har färre stressrelaterade hälsoproblem.
Känner du igen dig?

 • Du jobbar lugnt och metodiskt och tycker om att prestera men blir inte stressad om du inte gör det
 • Du är inte rädd för att förlora och kliver hellre undan än slåss
 • Du reflekterar mycket
 • Du tillåter dig själv att testa och kanske förlora
 • Du har ett jämnt humör
 • Du stressar inte upp dig för särskilt många saker
 • Saker få gärna ta tid
 • Du är flexibel och låter gärna andras vilja gå före din egen
 • Du vill ha harmoni mest av allt
 • Du älskar sociala sammanhang
 • Att vara ledig utan en plan är drömmen

 • Visst låter det fantastiskt. Och det är det på många sätt men det finns också faror med att vara mer en personlighetstyp B:
 • De skjuter gärna upp saker
 • De kan ha en benägenhet att komma försent
 • De kan upplevas för slappa -framför allt av chefer med personlighetstyp A
 • De kanske aldrig riktigt når fram till målen eftersom de inte pressar sig själva

 • Vad blev du?

  Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

  Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

  "Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
  Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

  Tina, putasmellonme.com

  "Har du sett Jumanjii Stefan? Några barn hittar ett spel som har ett eget liv. När de går nära spelet hör de en trumma inne i spelet. Så är din nya bok. Jag öppnade den och läste. Och skrattade och grät. Hjärtat slår fortare när jag läser. Nu ligger den på mitt nattduksbord och jag hör hur den trummar. Jag har aldrig läst något så fantastiskt i hela mitt liv. Jag vet inte vad jag ska säga."
  Elin Eriksson, Malmö

  "Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
  Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

  Anna Bengelsdorff, Ellos

  "Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
  Mia Rieder

  "Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
  Ulf Engerby, Qbranch AB

  Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

  Om artikelförfattaren:

  Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


  Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
  Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


  Artikeln är skyddad med Google authorship


  Veckans samvetsfråga:
  När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

  Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
  Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

  Lev smartare och ha det roligare
  Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, praktiska råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv.

  Smartare liv startade så sent som hösten 2012 och har drygt 7 000 prenumeranter

  Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

  EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med smarta böcker från Ego förlag om att leva ett smartare liv.

  Här kan du se om Nyhetsbrevet Smartare liv är något för dig.

  Fyll i din e-postadress i rutan:
  Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.