I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Så här får du din produkt att sticka ut.


Sveriges populäraste tipsbrev för företagare
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)


Har du en produkt som är svår att skilja från konkurrenternas? Då ska jag visa dig 10 sätt att få den att sticka ut lite mer.

1. Hur ser din förpackning ut?
Har du frågat dina återförsäljare hur de vill att den ska se ut för att vara idealisk för dem? Den kanske är för stor eller för liten eller passar dåligt i hyllorna. Din förpackning kanske ser för billig ut. Det kan reflektera på produkten. Säljer du tjänster- många företag som säljer tjänster bryr sig inte om att förpacka dem. Det är synd eftersom en förpackning gör det tydligare för den som köper vad det är som är köpt. Ett servicepaket till exempel skulle kunna innehålla ett certifikat som berättar vad man köpt tillsammans med något attribut som kan kopplas till tjänsten. Det kan vara en miniräknare och en penna för t. ex. bokföringsbyrån. Det viktiga är att kunden känner att innebörden av det de köpt är tydligt. Produktifiera mera! Fundera över hur du ska kunna göra en förpackning som får dina distributörer att vilja lagra fler av dina produkter.


2. Vad skiljer din produkt från andras produkter när det gäller personlighet.
Alla som har köpt min bok "Gerillaföretagaren" vet att jag gjort ett tydligt exempel i den (jag har signerat alla böcker). Jag vill visa att det inte är så svårt att göra en produkt mer personlig om man bara vill. Det handlar om att tänka efter och kanske ge bort lite mer av sin tid för att få till det, men det går, vilken produkt du än har.


3. Vad har du för tjänster kopplade till din produkt som dina konkurrenter inte har?
Har du ingen tjänst? Då måste ditt mål bli att skaffa minst en slags tjänst eller service som dina konkurrenter saknar. Det ger din produkt fördelar som kan bli avgörande för kunderna när de ska välja vad de ska köpa.


4. Hur många av dina kunder har du frågat vad de tycker om din produkt?
Har du sedan använt deras idéer både när du tar fram nästa produkt och när du ska marknadsföra den? Det grundläggande syftet är att på resans gång få värdefulla förslag på förbättringar direkt från kunderna. Tänk efter. Vilka är det som är bäst på att föreslå förändringar på produkterna? Det är naturligtvis dina kunder. I förlängningen kan du visa möjliga kunder (som i många fall kommer att ha samma problem som dina nuvarande kunder) att du jobbar aktivt för att förbättra din produkt. Där blir du unik. Många företag har bara en pratkvarn som säger att "vi är lyhörda för kundens önskemål" utan att visa vad det betyder. Många företag älskar att prata om sin kundvänlighet för att de tycker att det låter bra. Jag säger som Ronja sa till Birk i "Ronja Rövardotter": "Att tänka bär inget vatten". Det finns alldeles för många pratkvarnar där ute. Bra för dig! Innan du gör ett uttalande om hur bra ni är, se till att kunna lägga ordet "eftersom" efter uttalandet. "Vi är kundinriktade - eftersom...." Vi sätter kunden först -eftersom..." Det är vad du säger efter ordet "eftersom" som kunden är intresserad av.


5. Hur kul tycker dina kunder det är att få ett paket eller en leverans från ditt företag?
Är det bara "bra att den kom". Eller är det så att de öppnar ditt paket först av de tio paket som kom in idag eftersom de vet att det alltid finns något spännande i paketet förutom det de beställt. Överraska kunderna. Koppla alltid paket och leveranser från ditt företag till något lustfyllt. Det kräver inte så mycket. Jag tycker själv om att göra det lite roligare för mina kunder när de får en faktura till exempel. Det är därför jag skickar ut en godispåse med fakturan. Det blir lite roligare att betala då.


6. Har du tänkt på att utöka ditt produktsortiment?
Om du har en blå som säljer bra och är uppskattad, varför inte göra en röd och en gul? Varför inte leta efter, eller ta fram, kompletterande produkter och tjänster som i sig gör det lättare för din kund att välja din produkt eftersom det finns fler att välja på.


7. Har du funderat på om din produkt kanske lämpar sig som present?
Varför har inte alla företag presentkort på sina produkter? Det fungerar garanterat för alla butiker men om du tänker efter kan det fungera för din verksamhet också. Är det inte konstigt att till exempel videobutikerna missat att sälja presentkort på hyra av 10 filmer?


8. Ha alltid ett par extra ess i rockärmen.
En del saker hinner man inte med som företagare men om det kommer en kund och vill ha en tjänst, se till så att du kan erbjuda den. Jag själv har ju främst ett bokförlag och skriver inte säljbrev eller copytext på beställning eftersom jag inte hinner det. Däremot gillar jag att göra det och om en kund frågar efter den tjänsten så kan jag ibland erbjuda den: Vad skulle du kunna erbjuda som gör din produkt nytta om du får tid över?


9. Har du din webbadress tryckt på alla dina produkter?
Det är ett bra sätt för möjliga kunder att få reda på var din produkt går att få tag i om de inte ser den i affären eller på andra ställen där den används men inte säljs.


10. Vad har media sagt om din produkt på senare tid? Ingenting?
Gör det till en vana att berätta spännande saker för medierna. Kom inte och säg att de inte är intresserade av ditt företag, det är inte sant. Ta reda på vilka medier som bevakar ditt område. Berätta något av nyhetsvärde för dem. Berätta något som de kan säga "Är det här verkligen sant" när de läser. Skicka aldrig pressreleaser som du inte tror att de kommer säga just:"Är det här verkligen sant" när de läser. Det är viktigt. Journalister får drivor av meningslösa pressreleaser varje dag - även från stora företag som borde veta bättre. Journalister letar efter brevet där det står något som får dem att höja på ögonbrynen. Det är faktiskt inte svårare än så. Läs mer om hur du gör i Gerillaföretagaren.


Sveriges snabbaste sätt att skaffa kunder

345 smarta sätt att hitta nya kunder

"När jag med förtjusning läste din härligt kaxiga garanti om att jag kunde få tillbaka pengarna om jag inte fick ut väldig mycket av "345 ..." så fick jag sådan lust att kontra med en liknande garanti från mig som kund: Eftersom jag tycker att boken är bättre än du förespeglar skulle jag vilja betala den en gång till. Men när jag gick in på er hemsida hittade jag inte någon sådan "knapp" så här sitter jag med min obesvarade kärlek och oöppnade plånbok. :-)
Bengt Gustavsson, KRESAM AB & BolagsBolaget AB

"Vilken investering! Man läser boken på tre timmar och får värden som i en ettårskurs på Handelshögskolan (minus det tråkiga på handels)"
Janne Pettersson, Malmö

"Märkligt men varje gång jag får en ny bok av dig startar genast en fantastisk process. Jag kastar mig omgående över innehållsförteckningen, plockar ut de kapitel som intresserar mig mest och detaljstuderar dem.Sedan går hjärnan igång på högvarv och inspirationen flödar. Till och med på natten så att jag vaknar med nya idéer och måste stiga upp och skriva ner dem på papper. Så här håller det på i en dryg vecka, då och då med återblickar i boken. Till slut har jag skapat ett helt nytt koncept som vi nu börjat använda oss av för att hitta nya kunder. Det har redan börjat fungera alldeles utmärkt. Framöver kommer jag att använda boken ”345 smarta sätt att hitta NYA KUNDER”som en uppslagsbok. Precis som jag gör med dina tidigare böcker."
Johan Sternberg, LUXOR FINANS

"Älskade denna bok. Bör läsas flera gånger. Bara man har i åtanke att tänka "hur kan jag använda detta i min verksamhet" för varje tips."
Oskar Bentfors, Fruktkorgsexpressen Fruity AB

"Skitbra – en guldgruva för mig, har hjälpt upp mitt självförtroende, fått mig att vakna till och ta mig upp ur desperationens dy."
Mårten Smith, Mårtens Nätverk

"Har fått i present och hjälpt mig med att vara tydligare och inrikta mig på vad kunden har för problem. Här får du hjälp! Ändrar hemsidan lite men ofta. Har lyckats komma högt på sökmotorerna. Skriva om kundens problem och att vi kan hjälpa dem. Att hålla kontakt med befintliga kunder. För att kunden ska ge mig sina pengar måste jag avhjälpa deras problem. Många andra tips."
Anders Sköldebrand, Ren luft kontroll

”Boken har hjälpt otroligt mycket! Boken förtjänar betyget 10 (av 5 möjliga)!”
Sofia Granlund, Sätra Brunn Spa och Konferens

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smarta tips för företagare här:

Prenumerera på gratis tips som tar dig framåt som företagare
Du får konkreta tips och påminnelser om:
 • Hur du driver ditt företag lönsammare
 • Hur du spar tid och pengar
 • Hur du tjänar mer pengar
 • Hur du får fler kunder
 • Hur du jobbar effektivare och hinner mer

 • Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

  EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket från Bokförlaget Redaktionen med böcker för smarta företagare.


  Läs gärna vad brevet innehåller

  Fyll i din e-postadress i rutan:
  Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.