I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Hur du säger saker så att andra lyssnar när du presenterar


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)


Det finns massor av språkliga fällor att ramla ner i när du presenterar något inför en grupp. Här är några du ska undvika:

1. Säg inte att du "typ" har gjort något. Antingen har du gjort det eller så har du inte gjort det. Om du säger att det är "typ" fyra kunder som har sagt samma sak, så vet vi inte om det är fyra kunder eller fem, eller kanske tre.

2. Säg inte att du "tror att..." om du "vet att..."

3. Säg inte "men jag vet inte" som avslutning på något som du just hävdat. "Jag tycker att vi ska köpa åtta stycken av den blå varianten, men jag vet inte..." Det är kanske tänkt som en öppnare för nya förslag men det låter mer som om du talar emot dig själv.

4. Akta dig för jargong och s.k corporate bullshit. Den senaste affärsslangen kan fungera om du pratar med kollegor som vet vad du menar, men om du pratar med människor utanför ditt område så är det bäst att undvika orden. Om du pratar med mig - undvik alltid orden, jag tycker bara att det är genant och schimpansartat att kasta sig över "implementering", "volatilitet" och andra hemska ord.


Vill du få som du vill mycket oftare?

Lär dig mer om att Presentera som proffsen

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Lev smartare och ha det roligare
Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, praktiska råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv.

Smartare liv startade så sent som hösten 2012 och har drygt 7 000 prenumeranter

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med smarta böcker från Ego förlag om att leva ett smartare liv.

Här kan du se om Nyhetsbrevet Smartare liv är något för dig.

Fyll i din e-postadress i rutan:
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.