I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Sexuella trakasserier - Det här är vad som gäller


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)


För de flesta män i Sverige är det helt otänkbart att kränka en kvinna på arbetsplatsen. Men så finns det de där äckliga typerna som det räcker med att han rör din arm och du känner att du vill ta en dusch omedelbart.

Mitt bästa tips är att vara beredd. Första gången en sån typ närmar sig och lägger sin hand på din eller något annat som du tycker är obehagligt blir du kanske lite chockad och ställd. Efteråt blir du förbannad. Hur fan kan han….!

Nu vet du i alla fall vem han är. Så andra gången kan du vara beredd.

Du står i fikarummet och diskar och plötsligt kommer en hand på din arm. Agera snabbt. Ryck ifrån dig, flytta på dig. Reagera som om du bränt handen på spisen och ta ett steg tillbaka och säg: Vad håller du på med! Säg det på ett överraskat sätt, som om du just sett ett Ufo flyga in genom fönstret. Visa på det här sättet att han gör ett misstag som lägger händerna på dig eller är för nära på något annat obehagligt sätt. Chocka helt enkelt. Genom att visa hur helt absurt du tycker att hans beteende är får han inte det övertag han behöver. Genom att visa hur stark du är förlorar han sitt mod att bete sig lika illa igen.


Upplever du något av följande, är du utsatt för sexuella trakasserier:

• Ovälkomna förslag eller krav på sexuella tjänster
• Oönskad fysisk kontakt
• Ovälkomna sexuella anspelningar, blickar, visslingar och kommentarer om utseende
• Könsord, pornografiska bilder och nedsättande skämt om det kön du tillhör


Vad säger lagen om sexuella trakasserier?

Med sexuella trakasserier avses ett uppträdande i arbetslivet av sexuell natur som kränker en arbetssökandes eller arbetstagares värdighet.

Det betyder att din arbetsgivare aktivt måste arbeta för att förhindra att sexuella trakasserier förekommer på arbetsplatsen. Om arbetsgivaren inte utreder din anmälan kan han eller hon bli skyldig att betala ut skadestånd.

Exempel på trakasserier på grund av kön är förlöjligande, nedvärderande och generaliserande påståenden om manliga/kvinnliga egenskaper, undanhållande av information eller att ignorera personer på grund av deras kön.

Det är en subjektiv definition där den utsatta är den som avgör vad som är kränkande. Om du känner dig förolämpad, hotad eller illa behandlad på grund av något av ovanstående, har trakasserier på grund av kön ägt rum.

Observera
Det gäller alltså åt båda hållen – kvinnor kan inte säga saker som “ Att män inte kan göra två saker samtidigt” utan att samtidigt göra sig skyldiga till trakasserier på grund av kön.

Konflikthantering för dig som vill bli ett proffs

Konsten att hantera superjobbiga människor

"De kan vara kompisar, arbetskollegor, kunder eller chefer; de jobbiga människorna som förpestar ditt liv. Stefan Ekberg vet vad du ska göra med dem"
Metro

"Din kollega är en latmask, din chef kritisk till allt och din släkting bara ältar. De superjobbiga människorna finns i allas omgivning och kan göra dig både frustrerad och irriterad. Lär dig hantera dem, så blir de enklare att leva med."
Expressen

"Tycker boken hade ett suveränt upplägg, den var mycket lättläst och texterna flöt på mycket bra. Roligt att man verkligen känner igen vissa personlighetstyper i boken. Det är även lätt att gå tillbaka i boken om man stött på någon jobbig typ för att läsa om hur det var man skulle försöka göra. Den har hjälpt mig med att förstå vissa situationer med personer som jag har irriterat mig på och hur jag faktiskt ska bemöta dem. Otroligt bra bok att ha hemma, för alla, jag ska snart läsa igenom den en gång till!"
Emelie Blomqvist

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Lev smartare och ha det roligare
Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, praktiska råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv.

Smartare liv startade så sent som hösten 2012 och har drygt 7 000 prenumeranter

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med smarta böcker från Ego förlag om att leva ett smartare liv.

Här kan du se om Nyhetsbrevet Smartare liv är något för dig.

Fyll i din e-postadress i rutan:
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.