I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

En fråga som avgör hela ditt liv


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)


Du och jag har ungefär sexton timmar från att vi vaknar upp till att vi går och lägger oss.

Vi jobbar och knogar och stretar och ändå är det något som inte riktigt stämmer...

Faktum är att många av oss har rätt svårt att säga vad vi egentligen har gjort med veckan när fredagen kommer. Det är ju hemskt. Ja, faktiskt skräckfilmshemskt om man sätter sig ner och tänker på det en stund.

För mycket låtsasjobb, rutinarbeten TV-tittande och surfande som aldrig ifrågasätts äter upp tiden och stänger av hjärnan. Det är därför tiden flyger iväg och man inte vet var den tog vägen.


Men som de flesta problem – det finns en löjligt enkel lösning som ställer allt på ända direkt.

Lösningen är att du måste ställa dig själv en fråga. Och du måste tjata in den under någon vecka för att den ska fastna ordentligt och dyka upp av sig själv som en checklista för dig.


Är du redo att höra frågan?

Här kommer den:
Så fort du börjar göra något, vad som helst så kan du välja att ställa dig frågan:

Är det här det bästa och mest önskvärda sättet att använda min tid?

Det som är skönt med den här frågan är att den omedelbart tar dig ur det där sömngångar-rutin-boring-zombieliknande tillståndet de flesta dagliga sysselsättningar tvingar in oss i. Om du dessutom svarar “nej” på frågan så får du en spark i rumpan åt något mer produktivt håll. För det är ju så, att om du inte använder din tid på ett bra sätt så slösar du bort ditt liv. Ja, så är det. Vi slösar bort stora delar av våra liv på meningslösheter som är förklädda till viktigheter.

Om du inte tror mig, börja ställa frågan själv. Ju mer och oftare du ställer frågan, desto mer kommer du att upptäcka hur många saker man gör varje dag som bara slösar bort tid.

(Och nu låter ju det här väldigt mekaniskt, det inser jag men det är precis tvärtom faktiskt. Den som ställer frågan kommer att göra mindre meningslösa saker och mer livsbejakande och bra saker).


Här kommer tio saker du får mer tid till när det blir rutin att ställa frågan:

1. Du kan göra fler bra saker för dina kunder
2. Du kan vara ledig mer
3. Du kan ta din karriär eller ditt företag framåt
4. Du kan pussa mer på dem du älskar
5. Du slipper stressa eftersom du lär dig att prioritera
6. Du kan se vad du har gjort med din vecka/ditt liv och känna dig nöjd med dig själv
7. Du kan få känna hur det känns att vara produktiv och inte bara upptagen
8. Du får mer tid för dina fritidsintressen
9. Du kommer definitivt att tjäna mer pengar
10. Du kan bli en förebild för andra och lära dem att göra samma sak


Till sist:
Sätt igång med det här redan idag. Gör det nästan löjligt tjatigt att ställa frågan så att den sätter sig i ryggmärgen. Kommer du ihåg frågan:
Är det här det bästa och mest önskvärda sättet att använda min tid?


En välmenande spark i rumpan

Gör det nu - eller ångra dig i graven

”Fem poäng av fem! Perfekt språk – direkt till läsaren. Det finns sammanfattningar, frågeformulär, saker att komma ihåg eller tänka på. Personlig, tydlig och med stor empati. Man får tillit till författare från första raderna – det syns direkt att han vet vad han skriver om. Uppmuntrar och vägleder. Lagom djup, mycket psykologisk och väldigt nyttig. Boken hjälpte mig att förstå mig själv bättre. Jag fastnade i vissa avsnitt och fick läsa om dem, t. ex, om beroende av andra människor, då fick jag tänka om mina relationer med de andra och förstå att det är/var bara bra att släppa taget och gå vidare, att bli mer vuxen och oberoende.”
Marina Wallin, Stocka

”Jag blev lite besvärlig för familjen hemma efter jag läst boken men också otroligt peppad och glad, mycket för att jag förstod att det faktiskt finns fler som är som jag och det går att göra något åt det. Jag började sakta tänka i andra banor. Jag är inte dålig på att genomföra saker, men är av den oroande karaktären som funderar väldigt mycket på "vad som kan hända längre fram" och går in i en ond cirkel som stjäl otroligt mycket energi. Förändringarna började sakta ta form allt efter sidorna i boken och nu känns livet enklare, roligare och nu tar jag rätt steg och gör rätt saker i mitt liv. En bok att ha med sig lång tid.”
Anette Dahlgren, Trekanten

”Man får sig en tankeställare att tiden går men det man lär sig är att det inte är för sent att starta nya projekt och utmaningar... Boken innehåller många tänkvärda kapitel som faktiskt hänger ihop med mental träning också...”
Maud Gradh Karlsson

”Det bästa med boken var sättet den var skriven på, enkel att förstå och gav konkreta tips.
Den har absolut hjälpt mig, den gav mig verkligen en spark i baken och fick mig att inse att det bara var att bestämma sig! Jag kommer förmodligen läsa om den flera gånger. Jag skulle rekommendera den till alla, även den andra boken jag köpte, "Rivstart" var hur bra som helst.”

Emelie Karlsson, Ulricehamn

”Den svenska modellen bygger bland annat på trygghetsnarkomani, och den här boken utmanar oss att lämna detta trygga landskap. Boken har fått mig att tänka till och i högre grad värdera vad jag sysslar med (och inte sysslar med). Den har påverkat mina vägval inför framtiden i en hälsosam riktning (och gjort mig mindre beroende av trygghet). Köp den!”
Lollo Vestlund


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Lev smartare och ha det roligare
Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, praktiska råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv.

Smartare liv startade så sent som hösten 2012 och har drygt 7 000 prenumeranter

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med smarta böcker från Ego förlag om att leva ett smartare liv.

Här kan du se om Nyhetsbrevet Smartare liv är något för dig.

Fyll i din e-postadress i rutan:
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.