I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Är du expert på att skjuta upp saker - här är botemedlet


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)


Hur gör man om man är expert på att inte komma igång? Hur förändrar vi lusten att slösurfa lite till, tänka lite istället för att göra något som tar oss närmare det stora målet?

Vi ska prata om sju vanliga orsaker till att vi skjuter upp saker och hur vi botar oss från den trista sjukdomen.

Häng med nu!


7 orsaker till att vi skjuter upp saker


1. Vi är rädda för resultatet
Vi kan vara rädda för att misslyckas. Att drömmen i huvudet ska spricka när vi ska ta ut den i verkligheten. Det bästa sättet att hantera det här är att erkänna rädslan, att känna den och acceptera att den finns där som något naturligt för alla som tar nya steg.

2. Vi känner att det är för stort att hantera
Det stora målet, det vi vill nå känns knepigt. Det kanske påminner oss om något vi var tvungna att göra när vi var yngre, innan vi hade kunskaperna att klara det. Eller så kan det vara en svår sak som vi inte har tillräckliga kunskaper för att klara och därför försöker vi undvika det. Nyckeln är såklart att bryta ner det du ska göra i mindre hanterbara delar och ta en del i taget.

3. Vi känner oss upproriska och lata
Vi hatar jobbet som måste göras och känner oss otroligt osugna (bra ord) på att göra det. Lösningen är att hitta på en belöning som du får när du gjort hela eller delar av jobbet.

4. Motivationen är som bortblåst
Den enda lösningen på problemet är att se framåt och se vad du får fördel i slutänden av att du gör jobbet nu. Du kanske slipper tjat, problem, vinner tid som du kan använda som du vill eller tjänar pengar så att du kan köpa en X (som du alltid velat ha). Du måste manipulera dig själv helt enkelt.

5. Vi tappar fokus
Störande saker finns överallt. Du måste lära dig att strunta i dem. Stäng ner datorn och telefonen om du måste. Kolla e-post och telefonsvarare vid bestämda tider istället för att fly dit när du tappat lusten. Hitta en tyst plats där du kan koncentrera dig på uppgiften och ta bara rast som belöningar för att du har klarat delar av jobbet.

6. Vi vet inte var vi ska börja
Ibland är uppgifterna man ska göra som ett stort hus utan ingångar. Man lullar runt och vet inte var man ska gå in. Det bästa sättet är då att skriva ner sina mål med det som ska göras. Att helt enkelt göra ett antal punkter som jobbet ska resultera i. Då brukar det bli lätt att hitta ingångarna.

7. Perfektionism
”Jag är perfektionist”. Den frasen används ofta som en dold komplimang till dig själv, men ofta handlar perfektionism om feghet. Perfektionister vågar inte bli klara för att de är rädda för att bli kritiserade. Därför är det bättre att inte komma igång alls. Kom ihåg det här: Hellre något bra idag än något perfekt imorgon.

Till sist
Genom att ta dig tid att förstå dina egna skäl till att skjuta upp saker (det finns flera såklart) kan både du och jag ta de nödvändiga stegen för att bli bättre och faktiskt få fler saker gjorda.

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Har du sett Jumanjii Stefan? Några barn hittar ett spel som har ett eget liv. När de går nära spelet hör de en trumma inne i spelet. Så är din nya bok. Jag öppnade den och läste. Och skrattade och grät. Hjärtat slår fortare när jag läser. Nu ligger den på mitt nattduksbord och jag hör hur den trummar. Jag har aldrig läst något så fantastiskt i hela mitt liv. Jag vet inte vad jag ska säga."
Elin Eriksson, Malmö

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Lev smartare och ha det roligare
Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, praktiska råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv.

Smartare liv startade så sent som hösten 2012 och har drygt 7 000 prenumeranter

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med smarta böcker från Ego förlag om att leva ett smartare liv.

Här kan du se om Nyhetsbrevet Smartare liv är något för dig.

Fyll i din e-postadress i rutan:
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.