I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

12 konkreta tips om hur du startar din dag

1. Ställ dig frågan redan i sängen när du vaknar: ”Vad ska jag göra idag som är vettigt och viktigt”? Bestäm en sak som du är riktigt entusiastisk över på jobbet och som du ska göra idag. Det ger en glad och positiv känsla som du tar med dig som en bra start på dagen. När du väl har farten uppe, så kommer du att vara mer benägen att fortsätta framåt. Leta efter vad som sparkar igång dig. Vad är det roligaste med det du ska göra idag?

2. Duscha och klä dig som om du ska till jobbet. Att sitta och slafsa i pyjamas är inte så praktiskt. Det händer något med sinnelaget efter en dusch och ett ombyte till fräscha kläder. Man är på gång. Jag säger inte att du måste jobba i kostym varje dag, men snygga till dig. Det hjälper moralen. Klä dig som om du skulle visa upp dig för andra på en arbetsplats. Det skapar rätt känsla.

3. Ät en frukost som det anstår en superhjälte. Att äta en bra frukost tar inte bara hand om din ämnesomsättning, frukosten hjälper dig också att hålla dig fokuserad under förmiddagen och dessutom hantera stress och andra svårigheter på ett bättre sätt. När du är utvilad och har rätt näring i kroppen har du också bäst chans att prestera mera. Vad äter du för frukost egentligen? Nu ska jag berätta vad jag äter:
 • Två hårda mackor, en med Keso och krasse, en med kalkon och gurka.
 • En kopp grönt te med honung.
 • En smoothie med granatäppeljuice och tre olika pulver i - nypon, maka och en grönsaksblandning.
 • En liten skål med blåbär och granatäppelkärnor.
 • Melon eller äpple.
 • Kaffe.
 • Resultatet är att jag lätt kan jobba lätt tolv timmar om dagen. Oftast med ett leende. Jag skulle aldrig kunna vara på topp om jag bara drog i mig en kopp kaffe och eventuellt en rostad macka. Tanka rätt.

  4. Kom till jobbet som en stenhård effektivitetskonsult. Var brutal mot oviktiga saker. Det första jag gör på jobbet på morgonen är att granska min ”Att-göra-lista” för dagen. Jag ringar in de tre viktigaste sakerna och gör dem. Jag drar streck under det som är näst viktigast och stryker det som är oviktigt, men som jag av någon anledning ansåg vara viktigt när jag gjorde listan kvällen innan. Det gäller att vara tuff här och verkligen välja vad din dag ska handla om. Vad är det du ska göra idag som hjälper dig ta ett stort steg framåt mot dina mål och drömmar?

  5. Skapa gärna din egen uppvärmningsritual som får in dig i ”zonen”. Beethoven hällde isvatten över huvudet. Balzac drack litervis med kaffe varje dag och det sägs att Hemingway gick upp i gryningen för att vässa tjugo pennor.
  Hur man trycker på jobbknappen är olika för alla människor, så det gäller för dig att hitta din egen metod. För min egen del handlar det om att ha det rent och snyggt omkring mig. Jag städar gärna skrivbordet efter varje arbetsdag och kan inte ha massor av grejor överallt. Eller damm på datorn. Om jag ser sånt, så tappar jag fokus hela tiden. Det handlar om att eliminera distraktioner. Jag brukar ge mig själv en kvart att slänga så mycket skräp som möjligt, damma av och snygga till, sortera in saker där de ska vara och ha rena ytor. Röra är hopplöst för mig. Poängen är att du måste hitta din egen metod för att komma igång. Vanliga jobb är lättare att hantera på det sättet. Det är inte så svårt att komma till ett jobb där kunderna börjar ringa - det är ju signalen för att sätta igång, men att sitta och försöka få något att växa fram, vad det än är, kan vara svårt om man inte har lite tricks för sig. Sätt dig ner och ta några långsamma, djupa andetag i början av varje arbetsdag. Tänk på vad du vill åstadkomma med den här dagen. Är du på? Tro på dig själv. Kör!

  6. Inspirera dig själv genom att börja varje dag med det som inspirerar dig. Du kanske kan titta på ett avsnitt av ”The Office”, läsa om något du gillar eller göra något annat som berör och gör dig glad.

  7. Om det funkar för dig - börja med det svåraste. När du har planerat vad du ska göra, så ta en närmare titt på det som verkar jobbigast och svårast, men också viktigast. Om du inte vet vad som kräver mest ansträngning, så välj bara den uppgift som du har störst lust att skjuta upp till imorgon – då träffar du rätt direkt. Börja göra den uppgiften först. När du är klar med den, så kommer allt annat att bli mycket lättare.

  8. Du kan fråga dig själv: “Vad vill jag ha gjort innan jag går och lägger mig ikväll?” En sån enkel fråga ser till att du faktiskt gör det som behöver göras.

  9. Du kan göra en lista på de 3-5 saker som är viktigast att fokusera på att få gjorda före lunch – gör dem sedan.

  10. Du kan skaffa en Whiteboard och skriva ner vad du ska ha gjort innan du får sluta jobba för dagen. Stryk uppgifterna allt eftersom de är avklarade. Se också till att skriva ner vad du ska göra imorgon innan du får gå hem.

  11. De små uppgifterna banar väg för de större. Många tycker att det är väldigt skönt att börja dagen med att klara av några små uppgifter direkt. Då blir man lite larvigt nöjd med hur duktig man är och kommer i bra stämning för att sedan också ge sig på de större uppgifterna.

  12. Du kan välja att kategorisera din ”Att-göra-lista” i A, B och C-saker. ”A” är de viktiga saker som är avgörande för att du ska nå dina mål. ”B” är också viktiga, men inte avgörande och ”C” är saker som skulle vara bra att ha gjorda om du får tid över. Börja med dina ”A”-uppgifter och jobba dig neråt till saker som skulle vara bra att ha gjort.

  Förstår du vad mycket du kommer hinna med fram till lunch?
  Och så ska jag tjata lite om varför igen: Om du blir en person som faktiskt får saker gjorda på jobbet, så kommer du också att få mer tid över för annat, din familj, din hobby och dina vänner eller bara att gå runt på stan och käka glass när du vill. Tid är en resurs som det slösas alldeles för mycket med. En företagare slösar inte med tiden. Det gör man bara på stora kolosser till företag.


  Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

  Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

  "Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
  Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

  Tina, putasmellonme.com

  "Har du sett Jumanjii Stefan? Några barn hittar ett spel som har ett eget liv. När de går nära spelet hör de en trumma inne i spelet. Så är din nya bok. Jag öppnade den och läste. Och skrattade och grät. Hjärtat slår fortare när jag läser. Nu ligger den på mitt nattduksbord och jag hör hur den trummar. Jag har aldrig läst något så fantastiskt i hela mitt liv. Jag vet inte vad jag ska säga."
  Elin Eriksson, Malmö

  "Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
  Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

  Anna Bengelsdorff, Ellos

  "Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
  Mia Rieder

  "Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
  Ulf Engerby, Qbranch AB

  Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

  Om artikelförfattaren:

  Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


  Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
  Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


  Artikeln är skyddad med Google authorship


  Veckans samvetsfråga:
  När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


  Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
  Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

  Lev smartare och ha det roligare
  Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, praktiska råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv.

  Smartare liv startade så sent som hösten 2012 och har drygt 7 000 prenumeranter

  Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

  EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med smarta böcker från Ego förlag om att leva ett smartare liv.

  Här kan du se om Nyhetsbrevet Smartare liv är något för dig.

  Fyll i din e-postadress i rutan:
  Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.