I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

16 tips om att skapa en stressfri arbetsdag


Sveriges populäraste tipsbrev för företagare
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

1. Börja dagen rätt genom att äta en bra frukost. Att äta en bra frukost tar inte bara hand om din ämnesomsättning, frukosten hjälper dig också att hålla dig fokuserad under förmiddagen och dessutom att hantera stress och andra svårigheter på ett bättre sätt.

2. Småät rätt under dagen. Det är lätt att trösta sig med godis från varumaskinen, men godiset kommer också att ge dig dåligt samvete för att du vet att det egentligen inte är bra för dig att äta godis. Ladda med frukt istället.

3. Ät rätt till lunch. Feta, stabbiga luncher får dig att känna dig tung och trött och du hanterar stress sämre än om du ger kroppen vad den egentligen vill ha: bra och näringsriktig mat, inte skräpmat som tröst.

4. Ta bort saker från din att-göra-lista. Om du var tvungen att ta bort fem meningslösa saker från din lista, vilka skulle det då vara? Gör det. De sakerna kommer du ändå aldrig göra.

5. Städa skrivbordet. Jag tror att utrymmet runt oss på jobbet har stor inverkan på hur vi mår, så om du tar fem minuter av din dag och röjer bort allt onödigt från ditt skrivbord, så kommer du att känna dig lättad efteråt.

6. Var proaktiv. Jag älskar ordet proaktiv och använder det alldeles för ofta, men det innehåller så mycket bra för att man ska kunna leva mer stressfritt. Ta initiativ och se till att det är du som håller i rodret så mycket du bara kan. Människor som styrs av andras idéer är mycket mer stressade än andra.

7. Kom ihåg att det alltid finns en morgondag. Det spelar ingen roll hur dålig din dag har varit, tänk alltid på att när du kommer hem, så kan du gå och lägga dig och börja om på nytt imorgon igen.

8. Lyssna på musik. Du vet själv hur viktigt det är med bra musik för att sätta stämningen i livet. Din favoritmusik gör dig mindre stressad och eliminerar kanske till och med stressen under din arbetsdag.

9. Gör en lista över talesätt som du gillar. Att använda talesätt eller affirmationer som man gillar hjälper mycket när stressen kommer smygande. Samla smarta citat som andra sagt och ta fram dem när du behöver dem.

10. Skratta. Vad får dig att skratta? Skriv en lång lista nu direkt på sånt som får dig att skratta och ansträng dig lika mycket med att få in de sakerna i ditt liv som du jobbar med andra viktiga saker på jobbet.

11. Fejka ett leende. Det låter löjligt, men det fungerar faktiskt för att göra dig gladare under stress. När jag har mycket att göra på jobbet och det känns som om huvudet börjar snurra (det blir så ibland i mitt jobb), så börjar jag med ett leende i mitt stela, stressade huvud och sedan börjar jag skratta på låtsas och efter femton sekunder känns det bättre. Det funkar!

12. Börja ditt projekt tidigare om du kan. Det är fascinerande hur många som börjar med ett jobb alldeles för sent. Det skapar bara stress. Fråga dig själv om du kan börja nu direkt istället för nästa vecka.

13. Kom till jobbet en halvtimme tidigare och planera din dag innan någon annan är på plats och stör dig.

14. Hitta något på ditt jobb som är meningsfullt för dig personligen att göra och avsätt tid till att göra det.

15. Vilka människor runt omkring på jobbet dig är vänliga och trevliga? Hur ska du göra för att umgås mer med dem? Och tvärtom: Hur ska du göra för att undvika ovänliga och otrevliga personer runt omkring dig? Gör upp en plan.

16. Gör en lista över sånt som stressar dig på jobbet och skriv efter varje punkt vad du skulle kunna göra åt dem idag för att det skulle bli lite bättre. Gör en av de stressande sakerna lättare redan idag.

Lite att testa...

En välmenande spark i rumpan

Gör det nu - eller ångra dig i graven

”Fem poäng av fem! Perfekt språk – direkt till läsaren. Det finns sammanfattningar, frågeformulär, saker att komma ihåg eller tänka på. Personlig, tydlig och med stor empati. Man får tillit till författare från första raderna – det syns direkt att han vet vad han skriver om. Uppmuntrar och vägleder. Lagom djup, mycket psykologisk och väldigt nyttig. Boken hjälpte mig att förstå mig själv bättre. Jag fastnade i vissa avsnitt och fick läsa om dem, t. ex, om beroende av andra människor, då fick jag tänka om mina relationer med de andra och förstå att det är/var bara bra att släppa taget och gå vidare, att bli mer vuxen och oberoende.”
Marina Wallin, Stocka

”Jag blev lite besvärlig för familjen hemma efter jag läst boken men också otroligt peppad och glad, mycket för att jag förstod att det faktiskt finns fler som är som jag och det går att göra något åt det. Jag började sakta tänka i andra banor. Jag är inte dålig på att genomföra saker, men är av den oroande karaktären som funderar väldigt mycket på "vad som kan hända längre fram" och går in i en ond cirkel som stjäl otroligt mycket energi. Förändringarna började sakta ta form allt efter sidorna i boken och nu känns livet enklare, roligare och nu tar jag rätt steg och gör rätt saker i mitt liv. En bok att ha med sig lång tid.”
Anette Dahlgren, Trekanten

”Man får sig en tankeställare att tiden går men det man lär sig är att det inte är för sent att starta nya projekt och utmaningar... Boken innehåller många tänkvärda kapitel som faktiskt hänger ihop med mental träning också...”
Maud Gradh Karlsson

”Det bästa med boken var sättet den var skriven på, enkel att förstå och gav konkreta tips.
Den har absolut hjälpt mig, den gav mig verkligen en spark i baken och fick mig att inse att det bara var att bestämma sig! Jag kommer förmodligen läsa om den flera gånger. Jag skulle rekommendera den till alla, även den andra boken jag köpte, "Rivstart" var hur bra som helst.”

Emelie Karlsson, Ulricehamn

”Den svenska modellen bygger bland annat på trygghetsnarkomani, och den här boken utmanar oss att lämna detta trygga landskap. Boken har fått mig att tänka till och i högre grad värdera vad jag sysslar med (och inte sysslar med). Den har påverkat mina vägval inför framtiden i en hälsosam riktning (och gjort mig mindre beroende av trygghet). Köp den!”
Lollo Vestlund


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Sveriges största tipsbrev om att starta eget - helt gratis att prenumerera på

I tipsbrevet Starta eget får du smarta tips och konkreta verktyg som hjälper dig att lyckas bättre med ditt företag.

Starta eget är Sveriges största tipsbrev om att starta eget med drygt 140 000 prenumeranter.

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med Starta-egetböcker från Bokförlaget Redaktionen.

Exempel på Sveriges största brev om att starta eget ser du här.

Fyll i din e-postadress i rutan:
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.