I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

10 tips om hur du undviker att andra stjäl din tid på jobbet


Sveriges populäraste tipsbrev för företagare
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Ofta är det inte du som är tidstjuven på jobbet - det är andra. Här kommer tio tips om hur du undviker att andra stjäl din tid.

1. Är det ditt jobb att städa upp efter alla andras klantigheter? Undvik till varje pris att få den etiketten klistrad på dig!

2. Försök inte att lösa andra människors problem. Du kan visa empati för deras situation, men om du lägger ner tid på att lösa deras problem, så kommer du att få en obehaglig överraskning. Nästa gång blir deras problem också ditt problem. Det bästa du kan göra är att hjälpa andra att lösa sina egna problem.

3. ”Har du tid en stund?” Det är en fråga och inte ett krav. Bli inte arg på den som avbryter dig om du svarar ”javisst” på frågan. Regeln är: Om du inte kan undvika avbrottet, gör det så kort som möjligt.

4. När folk dyker upp och avbryter dig, res dig från skrivbordet och möt dem i dörren och prata utanför kontoret. Att släppa in folk på ditt rum betyder bara att du kommer att slösa bort ännu mer värdefull tid.

5. Stå upp. När någon dyker upp oannonserat , ställ dig upp och bli stående under avbrottet. Att stå upp är inte lika bekvämt som att sitta ner och avbrottet kommer att bli kortare ju obekvämare den som avbryter dig tycker att det är.

6. Visa att din tid är slut genom att artigt säga till exempel: ”En sak till innan du går …” Visa respekt, men ta kontroll. Kom ihåg att det är ditt kontor och att det är du som har ansvar för din tid där.

7. Gör dig av med alla extra stolar på ditt kontor. Du kan alltid hämta fler de gånger det verkligen behövs. Folk ska inte sitta och häcka på din arbetsplats.

8. Möblera om ditt kontor, så att skrivbordet inte pekar mot dörren. Folk blir mindre benägna att avbryta dig om de inte ser ditt ansikte.

9. Håll koll på vad det är som stjäl värdefull tid från dig varje dag och bli inte förvånad om det är din chef. När du hämtat dig från chocken, så sätt dig ner med chefen och se om ni kan hitta en lösning på avbrotten så att du kan bli mer produktiv.

10. Boka in möten med de personer som uppgiften gäller, men samla ihop allt du behöver prata om till en enda sittning snarare än att avbryta varandra så fort något dyker upp som ni behöver prata om.

Lite att börja jobba med...


Lästips som andra har gillat

100 sidor om hur du vinner tid

"Ännu en tipsbok med korta och koncisa råd från Redaktionens förlag. Stefan Ekberg går igenom allt från hur du undviker tidstjuvar på jobbet som beslut som tar för lång tid att fatta eller perfektionism till hur du hanterar inkommande telefonsamtal eller din e-post mest effektivt. Men det handlar också om att ha det roligare på jobbet"
Svenska Dagbladet

"Kul bok om hur du gör det bästa av tiden och dödar tidstjuvarna som stör i jobbet."
Aftonbladet

"Boken "100 sidor om hur du vinner tid" ger konkreta tips på hur du besegrar papperstravar, sätter mål som drar dig framåt och hur du får andra att göra saker åt dig."
City

"Det bästa tipset om att vinna tid är att inte läsa en massa böcker med sådant som är självklarheter för en tidsfascist som jag. Men nu läste jag "100 sidor om hur du vinner tid" på tåget till jobbet, så upplevde jag läsningen som ren tidsvinst...Dessutom innehåller boken också en del goda tankar och givande tips om arbetsglädje och kreativitet."
Lön & Jobb

"Hinner du inte läsa boken? DÅ är det precis det du ska göra, redan i eftermiddag."
Du&Co

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Sveriges största tipsbrev om att starta eget - helt gratis att prenumerera på

I tipsbrevet Starta eget får du smarta tips och konkreta verktyg som hjälper dig att lyckas bättre med ditt företag.

Starta eget är Sveriges största tipsbrev om att starta eget med drygt 140 000 prenumeranter.

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med Starta-egetböcker från Bokförlaget Redaktionen.

Exempel på Sveriges största brev om att starta eget ser du här.

Fyll i din e-postadress i rutan:
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.