I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

10 tips om förändringsarbete


Smarta tips för chefer – en gång i månaden direkt i e-posten
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Idag ska vi prata om praktiskt förändringsarbete och hur du hanterar utmaningarna och uppgifterna längs vägen. Det du får här är några snabba tips att ta med dig inför förändringsarbetet. Häng med nu:

1. Allt ska upp på bordet. Det viktigaste du kan göra som chef är att visa hela sanningen och hela bilden av det som ska förändras och vad konsekvenserna blir. Det finns inget utrymme för att spara överraskningar till senare. Ta hellre en ordentlig smäll och jobba dig genom den direkt än att åka på smällar under hela resan för att du inte är helt ärlig.

2. Var inte rädd för starka reaktioner. Alla måste få chansen att vädra rädslan, oron, ilskan över det som är på gång - det är naturligt och bra.

3. Lyssna på vad personalen säger och kasta dig inte in i svaromål eller försvar direkt utan ge dig och dem tid.

4. Var vaksam på olika reaktioner och eventuella "myterier" så att du kan hantera dem där de dyker upp.

5. Håll dig nära dem som påverkas mest av förändringen för att vara ett stöd och inte en som smiter undan.

6. Bli inte en bulldozer som kör över personalens farhågor, utan tvärtom håll med om en del nackdelar men håll fram de fördelar som förändringen innebär.

7. Räkna inte med att allt ska sluta gott. Det kommer att finnas personer som, beroende på hur förändringen påverkar dem, kommer att tycka illa om dig. Det är så det är och om du bara gjort det du ska i de första stegen så kan du inte begära mer av dig själv. Försök att påverka "bråkstakarna" att bli mer positiva så att de inte drar med sig fler.

8. Visa de nya målen och se till att alla förstår vilka de är och kan ställa upp bakom dem.

9. Var ett gott föredöme själv under förändringen. Om något ska dras in - dra in själv också.

Sveriges populäraste handbok för chefer

Chefens bästa vän - ledarskap utan flum

Denna kompakta 300 sidor långa chefspraktika är proppfull av vardagstips för chefer. Författaren tar upp praktiska frågor som rekrytering, personalekonomi, lönepolicy mm. Huvuddelen av boken ägnas dock åt ledarskapets kärnuppgifter: Motivation, effektivitet, coachning, samarbetsklimat mm.
Liv & Ledarskap

Här finns råd om allt från rekrytering, hur man motiverar och ger feedback, till hur man skapar meningsfulla möten och säger upp medarbetare.
Tidningen Chef

Här får chefer lära sig att konkret bemästra vanliga problem som de råkar ut för i sin vardag. Det är bara att slå upp problemet och få tankeväckande råd.
Civilekonomen

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorshipVill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Chefstipset här:

Vill du bli en ännu bättre chef?
Här får du tips som gör din vardag som chef lättare. Allt ifrån hur du motiverar till kritiserar på rätt sätt - och självklart hur du leder personalen direkt mot målen.

Chefstipset har 24 000 prenumeranter och har funnits i tio år i år.

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket från Bokförlaget Redaktionen med böcker för chefer.

Läs vad du får för tips...

Fyll i din e-postadress i rutan:
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.