I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Anställningsintervjun – så fixar du den

Du har sökt jobb och fått ett besked om att de vill träffa dig på en intervju. De flesta som intervjuar är inte särskilt bra på att göra intervjuer och du vet inte vem du kommer att träffa – företagsledaren som har hämtat några standardfrågor från internet eller hon som är högskoleutbildad HR-konsult.

Det är nu orättvisan börjar. Intervjuer är både nödvändiga och idiotiska samtidigt. Det finns extremt slipade personer som gör fantastiskt ifrån sig på intervjuer men som egentligen bara är socialt tränade, kanske till och med psykopater ibland. De får jobben men resultaten blir inte i paritet med vad som sas under intervjun. Och så finns det alla vi andra, som svettas, lider, förbereder oss och kanske bara lyckas leverera 60 % av våra förmågor på en intervju, men som skulle vara perfekta i yrkesrollen.

För dig som lider av intervjuer – här kommer viktiga tips som hjälper dig

Lär dig allt du kan om företaget – för tusan!
Visa din kunskap om företagets produkter under intervjun. Du kommer att stå ut mer om du kan imponera med kunskaper. Använd produkten, studera den, lär dig styrkorna och svagheterna och hitta områden för förbättring. Ta upp dem på intervjun eller förbered något att visa för dem du träffar under intervjun. Det finns ingen ursäkt för att inte veta saker idag.

Förutsäg frågorna
Det går att förutsäga 90 procent av frågorna som kommer på intervjun, menar Lazslo Bock, chef på Google. Börja med ”Varför vill du ha det här jobbet?” och tänk ut ytterligare 20 frågor som du troligen kommer att få vid intervjutillfället. Skriv ner frågorna.

Planera dina attacker
Skriv ner svar på varje fråga. Då fastnar svaren i ditt huvud och du behöver inte tänka efter under intervjun.

Träna in dina svar
Om du övar på intervjusvaren – säg dem högt och tydligt – så ökar dina chanser. Laszlo Bock berättar hur han själv under studietiden brukade sitta på sitt rum och tala ut i luften om varför han var en bra ledare.

Ha en reservplan
Skriv ner tre möjliga svar på varje fråga. Alternativen kommer att bli användbara om den första intervjuaren du träffar inte älskar dina svar.

Se dig själv som den bästa varan i butiken
Säg att du ska tillaga en fantastisk maträtt. Du vill verkligen imponera på någon. Köper du då Euroshoppers eller ekologiskt kaffe. Köper du det billigaste köttet eller Kobebiffar? Den som intervjuar folk läser på din förpackning och ser hur du ser ut. Om du har ett fantastiskt innehåll kommer han att vilja betala för det om det passar syftet. Var Kobebiffen.

Styrk dina påståenden
Besvara frågor med berättelser som visar att du kan klara av det som frågan handlar om. Du ska besvara alla frågor med fakta eller med en kort historia som bevisar det du säger.

Iaktta intervjuaren
Se om denne har ett öppet eller slutet kroppsspråk. Försök att se om intervjuaren gillar dina svar eller om du ska byta inriktning.


Besvara intervjufrågorna rätt
(Det här är de fem viktigaste frågorna att svara "rätt" på enligt en undersökning vi gjorde 2014 där nästan 600 svenska chefer fick berätta vad de ansåg var viktigast att få rätt svar på vid anställningsintervjuer).

1. Berätta lite om dig själv
Tips: Intervjuaren vill inte höra att du är gift och har två barn mer än i en bisats. Han/hon vill veta vad du har för kvalifikationer för det jobb du är där för att söka. Det är dags att sälja in dig själv och låta den du träffar förstå att du är rätt person för jobbet.

2. Varför sökte du det här jobbet?
Tips: Svaret kanske är att du vill ha en säker anställning för att kunna betala ditt huslån och andra räkningar varje månad men det intervjuaren vill se här är din entusiasm för jobbet och din vilja att bidra till deras framgång.

3. Varför slutar du på ditt tidigare jobb?
Tips: Det här är en svår fråga, särskilt om du lämnar ditt andra jobb för att du är förbannad på något. Det är inte smart att börja rabbla upp din tidigare arbetsgivares brister. Istället ska du fokusera på andra skäl till att du slutar. Du kanske planerar för att ta nya steg i din karriär och att du letat efter rätt tillfälle, vilket just det här jobbet känns som.

4. Nämn en av dina svagheter
Tips: Arbetsgivare kan ställa den här frågan utan att förvänta sig att höra om alla misstag du har gjort i ditt liv. Snarare är de ute efter att höra hur medveten du är om svagheten och vad du gör för att förbättra dig och inte låta svagheten påverka det du gör.

5. Var ser du dig själv om fem år?
Tips: En del har det lätt för att svara på den här frågan eftersom de vet var de ska och hur de ska komma dit, men för andra är det en svår fråga. Ett tips är att tänka jobbrelaterat och i synk med företaget du träffar nu, för sanningen är att få människor har femårsplaner för sina liv. Saker förändras under resans gång.

Kör hårt. Var inte blyg. Ja, intervjuer är makabra på många sätt. Det enda jobb man egentligen helt kan avgöra om en person passar som på en intervju är just intervjuobjekt. Men sånt är livet.

Lästips som fler än 25 000 andra har gillat

Stå på dig - annars gör någon annan det

"Efter att ha läst ett otal böcker om självhjälp för alltför snälla människor som mig själv, fick jag ett råd av en väninna att läsa boken ”Stå på dig annars gör någon annan det" av Stefan Ekberg.
Denna bok har förändrat mitt liv! Jag har förstått så många saker som inga böcker eller psykologer lyckats övertyga mig om efter ett många år i terapi och efter att ha läst de flesta böcker på marknaden.
Äntligen en bok som verkligen hjälper mig att ta saken i mina egna händer!
Stefan talar direkt till mig och jag kan inte smita! Jag blir tvungen att se sanningen i vitögat; jag måste lära mig att ta mitt liv i egna händer och inte tillåta att andra människor styr och ställer i mitt liv.
Han ger mig råd som fungerar och säger exakt vad jag skall tänka på och göra när jag befinner mig i en situation där jag blir trampad på.
Denna bok har verkligen förändrat mitt liv och efter 25 år av psykisk misshandel har jag nu vågat ta steget att lämna denna relation.
Jag hade aldrig klarat detta om jag inte läst denna bok. Jag känner att Stefan är med mig hela tiden och att han verkligen förstår hur jag känner mig….för han har själv varit där…
Denna bok är nu min nya bibel. Jag har med den i väskan hela tiden för att kolla vad jag skall göra när jag befinner mig i situationer som jag inte klarade av innan.
Kanske jag äntligen vågar ta tillbaka mitt liv...
Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla ni som inte tror att ni kan förändra era liv, för med hjälp av denna bok så blir allt möjligt!"

Gabriella Bonalumi

"Jag köpte boken till min syrra som går på knäna på jobbet. Alla överöser henne med uppgifter de inte vill ha och hon ler bara på jobbet men är superstressad själv. Jag hoppas att hon får hjälp av den. Man kan inte gå runt och vara snäll hela tiden. Då går man sönder."
Eva-Britt Lindberg

"Man blir fast direkt från första kapitlet eftersom det känns att författaren vet vad han pratar om. Han pratar direkt med mig och jag har fått massor av konkreta tips att använda i alla möjliga situationer. Den här boken är en riktig pärla för den som känner sig lite nedtryckt ibland."
Katja Jönsson

"Jag har lärt mig vad det kostar att vara för snäll hela tiden. Man tjänar inget på det men jag lärde mig också hur man känner igen snälla och inte så snälla personer på deras beteenden. Jag tror liksom boken på att vara snäll mot de snälla och tuffare mot de tuffa om man ska må bra på sikt."
Beata Lundqvist

"Det var en tuff bok att läsa för mig eftersom jag kände igen mig i nästan allt. Jag har insett att det här med integritet är så viktigt för att få respekt. Jag kommer aldrig att acceptera att mitt självförtroende ska stiga och sjunka med andras gillande eller ogillande längre."
Johan Björk

"Äntligen har jag hittat ett verktyg för hur jag säger ifrån. Nu börjar mitt nya liv där ingen elak typ sätter sig på mig. Jag gillar särskilt kapitlet om hur man framstår som självsäker även när man inte är det. Så smart! Tack för det."
Charlotte Mårtensson

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Lev smartare och ha det roligare
Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, praktiska råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv.

Smartare liv startade så sent som hösten 2012 och har drygt 7 000 prenumeranter

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med smarta böcker från Ego förlag om att leva ett smartare liv.

Här kan du se om Nyhetsbrevet Smartare liv är något för dig.

Fyll i din e-postadress i rutan:
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.