I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Bli bättre på att hålla deadlines


Sveriges populäraste tipsbrev för företagare
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

100 % av alla jag känner som jobbar mot deadlines gör ändå alltid allt i sista sekunden. De har två veckor på sig att skriva klart texten. De har tre dagar på sig att göra en enkel skiss. De har fem dagar på sig att komma in med rapporten. De har ångest för varje dag som kommer närmare deadline, magknip och känner sig stressade, men de sätter sig ändå inte ner och gör jobbet.

Sista dagen, ibland sista timmarna före deadline, sätter de igång med fart och fläkt och blir klara. Det är så det fungerar och kanske är det en process som är igång under tiden de inte gör jobbet som förenklar den sista rusningen. Men mest handlar det nog om att de vet att de kommer att fixa det. Rutinen finns där och det är den som säger att de inte behöver anstränga sig - än.

Men okej, för sakens skull – hur hanterar man deadlines på ett bra sätt rent teoretiskt?

Så här:
1. Organisera dig
Skaffa gärna en kalender att hänga på väggen, så att du ser dagarna framför dig.

2. Definiera uppgiften du har framför dig
Det är bara så att du vet vad du ska göra. Den här boken heter till exempel ”Kreativitetsboken” i min plan och jag vet att den ska bli klar på fem månader som dessutom råkar gå över sommaren, vilket gör det svårt att behålla fokus. Se till så att uppgiften är tydlig när det gäller att kunna nå målet, att målet är specifikt och sannolikt att du kan lyckas gå iland med det.

3. Prioritera dina uppgifter
När du ska hinna mycket, så måste du bestämma vilka uppgifter som är viktiga att börja med för att hinna bli klar i tid.

4. Gör något tidigt
Om du känner dig omotiverad, så är den första impulsen att skjuta upp det som måste göras till de sista minuterna. Här är det smart att se till att få något gjort direkt, långt innan du behöver göra det. Den lilla enkla saken får dig att känna dig duktig och sannolikheten är stor att du vill fortsätta och göra mer direkt.

5. Planera i förväg
Det är lättare att nå målet om du har planerat vad och hur du ska göra jobbet. Dela gärna upp jobbet i mindre delar, så att du når olika små deadlines på resan mot den stora inlämningen.

6. Skaffa en rutin
Om du lär dig att göra vissa uppgifter under en specifik tid på dagen, så behöver du inte tänka så mycket.

7. Tvinga dig till att bli trovärdig
Det finns två sätt att göra det här på. Först - prata med en kompis eller familjemedlem som ska se till att du tar ansvar. Berätta vad du vill åstadkomma och berätta en deadline för personen ifråga. Be personen att ringa dig en speciell dag för att försäkra sig om att du har gjort det du ska.
Det andra sättet är att göra det här själv. Sätt ett litet mål för varje dag och se till så att du når det. När dagarna går, sätt lite högre mål för varje dag. Det här jobbet stärker din förmåga att nå mål och bevisar för dig själv att du har det som krävs för att nå olika mål.

8. Var realistisk i dina planer
Vad kan du hinna? Hur mycket är rimligt och inte bara fantasier och rent önsketänkande? Var sträng och räkna med att allt du tror att du hinner göra bara är hälften av verkligheten.

9. Se till att miljön du jobbar i fungerar
Har du alla grejor du behöver? Kan du jobba ostört?

10. Ta bort distraktionerna
Leta efter de små tidssnuttar som du slösar bort i ditt liv (Facebook, aftonbladet.se osv) och lägg tiden på ditt jobb istället. Stäng av telefonen, TV:n och allt annat som plötsligt kan bli intressant istället för jobbet. Om du gör det, så kommer du att få massor av tid över till allt du vill göra som inte handlar om jobb.

11. Låt inte din egen hjärna störa dig
Skriv ner saker som bekymrar dig på en lapp och ta hand om det senare. Det är ett enkelt knep som verkligen fungerar.

12. Lägg in något roligt som avbrott
Om en stund ska jag gå ut och flyga med min radiostyrda helikopter som en klapp på huvudet för att jag skrivit i en timme i sträck.

13. Fräscha till dig
Ta en dusch och byt kläder när du jobbar mot en deadline. Om du redan suttit i åtta timmar och räknar med att jobba åtta till, så får du en nystart av att fräscha upp dig och börja om igen.

14. Lär dig till nästa gång
Om du alltid lovar att göra sådant som tar längre tid att utföra än du kan göra dem bra, så påverkar det inte bara dina stressnivåer, utan också dina resultat. Ja, du måste tjäna pengar, men du måste ju också tänka på ditt rykte. Lova mindre och leverera mer nästa gång. Börja säga att ett treveckorsjobb tar fyra veckor.

Resultat: Den rakaste vägen till att kunna hålla deadlines och ändå vara fräsch i huvudet när man är klar.

… Men jag vet att du antagligen ändå kommer att gå runt med dåligt samvete ända fram tills de sista timmarna och tokjobba då eftersom det är så de flesta kreatörer fungerar.

Konsten att bli ett kreativt geni

Kreativitet utan flum


"Jag hade förmånen att få läsa den här boken som korrektur och det första jag tänkte på är att det här är en bok för proffs och kanske lite för tuff för känsliga personer som egentligen bara har kreativitet som hobby. Hela boken är som ett citat från TV-serien Fame: "You've got big dreams? You want fame? Well, fame costs. And right here is where you start paying - in sweat!" Dessutom skrattade jag nästan hela tiden. Jag älskar den!"
Torbjörn Blom, Stockholm

"Kreativitet utan flum är den välmenande men bestämda smockan, sparken, eller skjutsen du behöver för att skapa kreativa resultat. Boken är ovanligt konkret för sin genre - du får lära praktiska tips på hur du kommer igång, tar dig förbi idétorkor och tacklar din allra största fiende - dig själv."
Leif Denti, Tusentips.se

"Jag har läst allt som finns att läsa om kreativitet och köpte boken bara för att det var Stefan som skrivit den utan större förhoppningar om något nytt men om en bra läsupplevelse. Och så blir jag knockad igen. Du skriver så man blir förälskad varje gång. Du provocerar och visar vägen, lyfter upp och skakar om samtidigt. Nu sitter jag här med mitt eget kreativa projekt och är full av konkreta råd om hur jag kommer vidare. Tack igen. Det här är en fantastisk bok som borde vara obligatorisk läsning för alla eftersom den inte bara hjälper till att få projekt, utan själva livet framåt."
Eva Nilsson, Täby

"Äntligen en rakt på sak-bok om hur alla snabbt kan bli kreativa utan att behöva gå en yogakurs först. Exemplen i boken om hur kända människor både var kreativa och lite småtokiga är väldigt stimulerande och bekräftande för oss som redan anser oss som fantasislösande personer men blir tveksamma ganska ofta när omgivningen inte hänger med i vår spontanitet. Ser fram emot uppföljaren fylld med ännu fler fallexempel och personbiografier från människans kreativa historia genom århundradena!"
Jack Hansen från idésajten Copywriter.se

"Ordet "kreativitet" är så otroligt överanvänt i TV-branschen där jag jobbat i över 15 år och därför har jag alltid föredragit ordet "påhittig". Alla slänger sig med och missbrukar ordet kreativitet. Men nu när jag läst Stefans bok har jag kommit närmare ordet kreativ och tycker inte att det är lika pinsamt längre eftersom det är tydligare vad det egentligen handlar om. Påhittighet är, har jag förstått nu, bara en ytterst liten del av kreativitet. Den är gnistan men inte arbetet."
Krobbe Ekberg, Manusproducent bl. a

"Jag tillhör kategorin människor som tycker att det är lättare att läsa böcker om kreativitet än att vara kreativ på egen kammare. Därför har jag läst den härliga och utmanande boken ”Kreativitet utan flum”, och inte skrivit en egen. Av många hundra kreativa tips i den här boken fastnar framför allt två godbitar: om att ifrågasätta auktoriteter, speciellt auktoriteten i dina egna långvariga övertygelser (sidan 138). Mycket användbar (för alla, tror jag). Sedan är det ett eminent tips på sidan 104 som jag tog till mig direkt, om att se möjligheter i allt utom när det är riktigt trångt. Detaljerna i det avlånga tipset får du läsa om själv. Sedan jag läste ”Gerillaföretagaren” för drygt 10 år sedan har drygt tjugo av Redaktionens böcker passerat. Man kan nästan påstå att jag gillar deras böcker :). ”Kreativitet utan flum” är den mest inspirerande, men också den mest krävande, då jag tydligare inser de sidor hos mig själv som behöver släppas lösa. Bra, nyttigt och kanske inte det roligaste. Tack Stefan!"
Lollo Vestlund, Falun


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Prenumerera på gratis tips som tar dig framåt som företagare
Du får konkreta tips och påminnelser om:
 • Hur du driver ditt företag lönsammare
 • Hur du spar tid och pengar
 • Hur du tjänar mer pengar
 • Hur du får fler kunder
 • Hur du jobbar effektivare och hinner mer

 • Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

  EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket från Bokförlaget Redaktionen med böcker för smarta företagare.


  Läs gärna vad brevet innehåller

  Fyll i din e-postadress i rutan:
  Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.