I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

9 enkla sätt att bli mer produktiv


Sveriges populäraste tipsbrev för företagare
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)


Idag ska du få några snabba tips om hur du blir mer produktiv.

Men först bara – produktivitet handlar inte om att du ska hinna mycket mer och slå knut på dig själv. Produktivitet handlar om att göra saker effektivare så du kan göra mer saker som du vill med tiden som blir över.


Här kommer därför nio enkla idéer

1. Gör dig beredd dagen innan
Den sista halvtimmen på jobbet är perfekt att använda för att planera morgondagens viktigaste uppgifter och gärna genom att gradera det du ska göra efter principen: Viktigt – Bråttom. Gör det som är Viktigt-Bråttom först. Många ägnar sina dagar åt att hålla på med kategorierna Inte viktigt - Bråttom eller Viktigt-Inte bråttom och ännu fler håller på med Inte viktigt –Inte bråttom hela dagarna.

2. Använd en prioriterande att-göralista
Det här är en fortsättning på punkt 1 där du graderar dina uppgifter efter vad som ska göras först och här får du dessutom en tillfredsställande känsla av att bocka av saker som blir gjorda. Check!

3. Sätt en timer
Om du normalt brukar starta projekt men ofta blir distraherad kan det vara bra att sätta en timer. Du får två fördelar av det:
1. Du får svart på vitt vad du lägger din tid på.
2. Timern hjälper dig att stoppa in lite fart i dig så du blir klar.
Uppskatta hur lång tid en uppgift får ta och bestäm dig för att bli klar inom den tiden.

4. Jobba med rätt saker vid rätt tidpunkt
Den tid på dagen då du har mest energi ska du jobba med svåra saker. Om du vet att du blir slö en timme efter lunch ska du göra saker som inte kräver så mycket hjärnkapacitet. Planera dagen efter hur du fungerar bäst.

5. Rensa ut
Högarna med papper de flesta av oss samlar på oss skapar oreda och till och med stress. Om du känner dig stressad av för mycket ”skit på bordet” – rensa upp och du kommer att kunna andas lättare och bli mer produktiv.

6. Undvik avbrott
Det är svårt att få något gjort om man blir avbruten hela tiden. Sätt en ”stör ej-skylt” på dörren om du behöver det och gör något åt allt och alla som stör dig under arbetet. Berätta för dem som vill dig saker att du kommer förbi senare - håll löftet.

7. Sluta leka superhjälte – delegera
Vad kan andra göra istället för dig? Gör en lista nu på en gång och befria dig från stressen att ha för mycket i huvudet på en gång.

8. Ta rast från jobbet
En enkel sak att göra för att komma loss igen är att resa sig från stolen du sitter på och knalla runt lite. Själv har jag jongleringsbollar som ett perfekt sätt att vila från jobbet. Korta raster eliminerar de hjärndöda ögonblick man har vid datorn varje dag.

9. Få något klart direkt, även om det är en liten sak
Försök att starta och avsluta din första uppgift för dagen snabbt. Att bli klar med saker motiverar dig att fortsätta vara produktiv. En bra idé är att göra något som kan bli klart på tio minuter eller mindre. När du gjort det får du ny energi och kan fortsätta med nästa uppgift för dagen.

Till sist
Ja, jag vet att du redan kan allt det här men ibland behöver man bli påmind om sånt man egentligen redan vet :-)

Få resultat direkt

Handbok i att leda sig själv - 258 nödvändiga tips som ger dig självdisciplinen du vill ha

"Det som skiljer den här boken från andra i genren och också är dess förträfflighet är alla korta handfasta tips! Den är full av kraftfulla råd och är enkel att slå upp när motivationen tryter. Det är som om någon sammanfattat alla mina ledarskapsböcker i en enda späckad handbok. Inget tomt prat för att fylla ut sidorna. Boken ligger ständigt överst i högen av böcker på nattduksbordet! Förutom att den hjälper mej att coacha mej själv så har jag haft väldig nytta av den då jag jobbar med att coacha andra. Inte sällan börjar jag prata med vänner och kollegor kring tipsen i boken och får ofta höra att jag inspirerat dom till att göra den förändring de längtar efter. Och det gör mej väldigt väldigt glad! Boken är en must have för alla som är villiga att ta ansvar för att leva det liv de önskar!"
Tanja Sivonen, HM

”Lättfattlig, ingen "tung" bok att plöja igenom. Bra format och snygg layout. Den här boken boostar mig med självdisciplin och jag bläddrar i den titt som tätt när jag tar en kaffepaus, eller som kvällslektyr framför brasan. Jag kan verkligen konkret överföra tips till just min verksamhet = love it!
Annica Larsson, Kroppsverkstan

”Den är perfekt att alltid ha med sig eller placerad på ett ställe som gör att man alltid kan ta upp den när man har lite tid över. Genom att lägga någon ynka minut om dagen hjälper den dig att hålla mod och fokus uppe på dina mål men den hjälper även med tips om hur man kan prioritera och strukturera för att göra det enklare att lyckas fortsätta. Boken har hjälpt mig att hålla modet och fokus uppe då jag håller på att starta upp ett eget företag men även i mitt vanliga jobb har det hjälpt mig att fokusera, prioritera och sträva efter rätt saker och inte försöka göra allt på en och samma gång.”
Jonatan Gunnarsson, Varberg

"Jobbig bok som ställer mig mot väggen hela tiden. Jag skojade bara. Det här är verkligen en energikick att plocka fram hela tiden och tvinga sig själv att läsa istället för att låta latmasken i en bestämma."
Johan Andrén, Helsingfors

"Jag gillar att det är så lätt att ta till sig tipsen. Bara att bläddra fram ett och testa. Superbra format som gör att man kan ha med sig boken. Om jag ska säga något negativt så är det väl att man börjar analysera sin omgivning så förbaskat."
Roger Svensson, Täby

"Jag sitter på bussen och måste bara skriva till er om ”Handbok i att leda sig själv,” Jag skrattar högt åt hur den kniper åt om mina nerver och avslöjar mina svagheter. Nu ska jag göra karriär och jag vet hur. Tack för det…”
Bea Forsberg, Boden

"Inte visste jag att det var så lätt att få självdisciplin. Ja, lätt och lätt – men nu har jag verktygen i alla fall. Det finns inga undanflykter längre."
Staffan Holmström, Skara

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smarta tips för företagare här:

Prenumerera på gratis tips som tar dig framåt som företagare
Du får konkreta tips och påminnelser om:
 • Hur du driver ditt företag lönsammare
 • Hur du spar tid och pengar
 • Hur du tjänar mer pengar
 • Hur du får fler kunder
 • Hur du jobbar effektivare och hinner mer

 • Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

  EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket från Bokförlaget Redaktionen med böcker för smarta företagare.


  Läs gärna vad brevet innehåller

  Fyll i din e-postadress i rutan:
  Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.