I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Vem är du? Din karaktär kan stoppa eller hjälpa dig att få ditt företag att växa

Du vet väl att det första som riskkapitalister tittar på när de funderar på om de ska satsa på ett företag är vem som står bakom idén. Vem är det som ska göra jobbet?

Det är bättre med en halvbra idé från en riktigt duktig och engagerad eldsjäl som är beredd att kavla upp ärmarna och få jobbet gjort, än en kanonidé hos en slöfock eller drömmare. Just därför vore det skandal att skriva en bok om att få ditt företag att växa utan att ta en närmare titt på dig som person – det är ju du som ska få fart på det här skeppet.

På gott och ont är det just din karaktär som påverkar allt du gör i ditt företag (och utanför) varje dag. Din karaktär påverkar varje beslut du tar – eller inte tar. Din karaktär bestämmer hur dina anställda uppfattar din förmåga att leda företaget och påverkar följaktligen också deras entusiasm - eller brist på entusiasm. Din karaktär påverkar hur mycket dina kunder litar på dig och hur mycket dina konkurrenter oroar sig (eller inte oroar sig) för dig.

Tyvärr är det så att när vi går genom livet, så utvecklar vi vanor och ovanor. Vi tenderar att lita på och luta oss mot vissa färdigheter som vi har utvecklat sedan barndomen och vi blir bra på att blunda för de flesta av våra brister. Vänner och anhöriga försöker peka på hur våra brister skadar oss och vi erkänner ibland att de har rätt. Men, det är ändå alltid lättare att fortsätta göra det vi alltid gjort än att förändra oss.

Det finns såklart harmlösa brister och mer allvarliga sådana. Om man ska driva ett företag mot tillväxt är det bra om man inte har lagt sig till med de tre farligaste ovanorna:
• Undvikande (att inte låtsas om problemen).
• Uppskjutande (att inte agera alls förrän det nästan är för sent).
• Rationalisering (att man i efterhand intalar sig att man hade goda grunder för det man gjorde eller inte gjorde).


Vi tar dem en och en och vad du kan göra om du känner igen dig.

Vet du med dig att du undviker saker?
De flesta människor undviker saker. Det finns några stålmän och stålkvinnor där ute som ställer sig bredbent och tufft konfronterar varje fråga de ställs inför. Någon gång i livet har de här stålmänniskorna bestämt sig för att de aldrig ska backa för ett problem utan ta tag i det direkt. De här personerna blir självklart väldigt framgångsrika i det de gör. Känner du igen dig i den mer undvikande rollen, så måste du rannsaka dig själv. Vad är det du undviker? Är det svåra beslut, nödvändiga konfrontationer eller konflikter? Allt är lika läskigt och farligt för dig om du inte jobbar med de här sidorna. De är så farliga att de påverkar dig och ditt företag varje dag. Ett företag som ska växa kommer inte att göra det utan att du tar beslut. Konfrontationer kommer som ett brev på posten i samband med förändringar och konflikter dyker alltid upp när olika åsikter möts. Det du kan göra är att anställa någon som klarar av att hantera de här sakerna eller själv lära dig hantera dem.


Skjuter du upp saker?
Hur många gånger per dag säger du ”Jag har ingen lust att göra det här just nu” eller ”jag gör det sedan”?

Jag avskyr att bestämma vilken slags tid vi lever i, men nu tänker jag göra det: Vi lever i en tid med massor av distraktioner. På företag runt om i Sverige sitter de anställda på Facebook halva dagarna om de inte surfar efter resor eller roliga Youtube-klipp. Det är så enkelt att göra andra saker än att jobba idag. Jag upptäckte den här sidan hos mig själv för ett år sedan. Så fort det blev lite småjobbigt att göra något som jag måste göra, så surfade jag in på aftonbladet.se eller expressen.se och hoppades att de hade skrivit något spännande.

Sedan blev jag förbannad på mig själv, både för att jag förlorade så mycket tid varje dag på att inte få något nytt gjort och för att det tar tid att komma i jobbstämning igen efter att ha läst något irriterande om en ny galning som misshandlar eller våldtar. Därför förbjöd jag mig själv att över huvud taget gå in på de här nyhetssidorna. Konstigt nog är jag ändå lika upplyst som alla andra som fortfarande häckar där på dagarna – skillnaden är att jag även hinner jobba så mycket mer.

För en chef är det mycket roligare att ha ett trevligt möte med en anställd än att träffa en anställd och tala om att han/hon inte fungerar (kanske för att han/hon sitter på Facebook hela dagarna).


Det finns många sätt att sluta skjuta upp saker och här kommer de nio bästa som får mig att hinna skriva flera böcker om året.

1. Gör det du inte gillar först
Det första du ska göra på morgonen är att sätta igång med det tråkigaste först. Det är smart att göra det av två skäl:
 • Du slipper tänka på de tråkiga uppgifterna och kan göra alla de andra roligare sakerna mycket snabbare.
 • Snart är klockan fem och du säger till dig själv: ”Attans också (förskönat språk)! Nåja, jag får göra det imorgon istället".

 • 2. Skapa ett kontrakt
  Hitta en arbetskamrat som partner och kom överens om att ni ska ringa varandra varje morgon och berätta vad det jobbigaste ni har framför er är. Innan dagen är slut måste ni kontakta varandra igen och berätta att det är gjort.

  3. Tänk på resultatet
  Istället för att koncentrera dig på hur tråkigt det du ska göra är – koncentrera dig på hur skönt det kommer att bli när du är klar med det.

  4. Berätta för alla om vad du ska göra och när det ska vara klart
  Det smarta med att berätta för andra om när du ska vara klar med ett jobb är just det faktum att när du har lovat eller berättat det för andra, så kommer det också att pressa dig till att faktiskt göra jobbet.

  5. Dela och söndra
  Istället för att ta dig an hela den stora supertråkiga uppgiften på en enda gång, så plocka ner den i mindre bitar och gör en sak i taget.

  6. Sätt en deadline för det du inte har lust att göra
  “Nu börjar jag med det här och det ska vara klart klockan 12 och sedan slipper jag tänka mer på just den uppgiften.

  7. Skaffa mer information
  Ibland beror det tråkiga på att du inte har tillräckliga kunskaper eller information om det som ska göras. Då känns jobbet som en stor komplicerad surdeg. Skaffa information, fråga. Ta hjälp av andra för att få det gjort idag.

  8. Sluta var en fegis
  Ibland handlar ditt uppskjutande beteende om att du är rädd för något. Jag vet hur det är. Man har en kanonidé i huvudet, men när den ska fästas på papper är man rädd att den ska bli mycket mindre och därför låter man den vila i huvudet istället. En annan sak kan vara att du är tvingad att ringa till någon med ett negativt besked eller berätta om ett misstag ni eller du har gjort. Var hård mot dig själv här. Just do it. Hört den förut?

  9. Ge dig själv poäng
  Säg att du ska ringa kunder som inte ens vet att ditt företag existerar. Läskigt. Gör det till ett spel där du får poäng för varje samtal du ringer och när du når upp till en viss poäng, så får du en belöning. Visst blir det lättare? Jag är expert på att ge mig själv poäng. Hela mitt yrkesliv är en poängjakt där de svåraste och jobbigaste sakerna ger poäng. Belöningen kan bli en tur med motorcykeln mitt på dagen, en rolig sak eller en snabb avstickare till en sjö med kastspöet.


  Rationaliserar du i efterhand? (Den som gör det brukar inte erkänna det)

  Låt oss säga att du har undvikit en uppgift eller bestämt dig för att ta hand om den ”senare”, men nu måste du hantera ett misstag som redan hänt, d.v.s. du måste konfrontera det faktum att du egentligen visste bättre från början, men ändå gjorde fel. Vad gör du nu? Om du är hemfallen till att rationalisera, så gör du precis det både för dig själv och för andra.

  Du försöker övertyga dig själv om att allt är OK i alla fall. Du kommer att säga att ”Den här andra grejen var mycket viktigare/mer kritisk/pressande”. Antingen intalar du dig själv att ”Jag hade inte riktigt energi till det där efter att ha misslyckats med det där andra” eller så säger du att ”Jag har skjutit upp det där i timmar/veckor/månader/år förut och det har inte hänt något”.

  Alla de här ursäkterna fungerar ju, men faktum är att du fortfarande inte har gjort det du vet att du skulle/måste göra.

  Förslag
  Hämta ett notisblock och skriv ner alla saker som du skjutit upp fram till nu. Köp en behållare - gärna dyr - och skriv ”Saker som jag skjutit upp” på den. Dra en lapp varje dag. Målet är att du ska få slut på lappar.
  Rationalisering gör bara allt värre. Det ger dig en känsla av att känna dig bra genom att vara dålig och under tiden snurrar världen vidare utan dig. Konkurrenten som gör sitt jobb genom att verkligen göra allt han ska göra, kommer snart att hinna ikapp och gå förbi dig. Du vill väl inte bli en person som plötsligt inser att din svaghet har visat sig vara din värsta konkurrents största lycka, eller hur?


  Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

  Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

  "Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
  Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

  Tina, putasmellonme.com

  "Har du sett Jumanjii Stefan? Några barn hittar ett spel som har ett eget liv. När de går nära spelet hör de en trumma inne i spelet. Så är din nya bok. Jag öppnade den och läste. Och skrattade och grät. Hjärtat slår fortare när jag läser. Nu ligger den på mitt nattduksbord och jag hör hur den trummar. Jag har aldrig läst något så fantastiskt i hela mitt liv. Jag vet inte vad jag ska säga."
  Elin Eriksson, Malmö

  "Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
  Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

  Anna Bengelsdorff, Ellos

  "Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
  Mia Rieder

  "Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
  Ulf Engerby, Qbranch AB

  Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

  Om artikelförfattaren:

  Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


  Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
  Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


  Artikeln är skyddad med Google authorship


  Veckans samvetsfråga:
  När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


  Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
  Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

  Prenumerera på gratis tips som tar dig framåt som företagare
  Du får konkreta tips och påminnelser om:
 • Hur du driver ditt företag lönsammare
 • Hur du spar tid och pengar
 • Hur du tjänar mer pengar
 • Hur du får fler kunder
 • Hur du jobbar effektivare och hinner mer

 • Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

  EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket från Bokförlaget Redaktionen med böcker för smarta företagare.


  Läs gärna vad brevet innehåller

  Fyll i din e-postadress i rutan:
  Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.