I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

23 supertips om hur du blir den som får mest gjort på jobbet


Sveriges populäraste tipsbrev för företagare
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

1. Ställ alltid frågan: ”Vad är allra viktigast att jag gör med min tid just nu”?

2. Vill du bli bra på att sluta skjuta upp saker, skriv i så fall ner två rimliga mål som du ska nå varje dag och sätt sedan igång. Du kommer att bli beroende av den här metoden eftersom man mår så bra när man går från jobbet, nöjd med att man kan sätta fingret på vad man har gjort med sin dag.

3. Gör allt snabbare. Gå lite snabbare, skriv e-postmeddelanden snabbare och avsluta telefonsamtal snabbare. Leta helt enkelt efter tillfällen där du kan tjäna några sekunder utan att det egentligen kostar dig särskilt mycket.

4. Lämna ett röstmeddelande till dig själv när du sitter i bilen och får en fantastisk idé. Det är i bilen, duschen och i sängen man får idéerna och själv använder jag fickbandspelare för alla tillfällen. En idé man kommer på just innan man somnar kan vara helt försvunnen på morgonen därpå.

5. Utnyttja din energi när du känner dig på topp. Alla har olika rytm och därför är det smart att försöka styra sitt jobb mera. Svåra saker gör du när du är på alerten. Sortera papper gör du när du är trött.

6. Bli din egen tidsstudieman och ta reda på vad du egentligen ägnar din tid åt. Lägger du ner tid på att göra rätt eller fel saker och hur bra gör du dem? Det kan vara så att du gör rätt saker, men på fel sätt eller så lägger du ner tid på att göra fel saker på rätt sätt. Du ska göra rätt saker på rätt sätt.

7. Gör en lista på saker som du kan fixa på mindre än fem minuter. Ibland kan du hinna göra alla sakerna på listan när du sitter i telefonkö.

8. Gör en lista på 10-20-minuterssaker du ska göra. De flesta av oss får några sådana luckor under dagen och då vet du precis vad du ska göra.

9. En bra regel: Om något tar mindre än fem minuter att göra – gör det direkt.

10. Sätt upp specifika mål för två veckor framåt. Fokusera sedan på aktiviteter som leder fram till de målen. Du kommer att bli överraskad över hur mycket du kan åstadkomma när du väl satt målen på pränt.

11. Samla ihop liknande uppgifter och ta itu med dem alla vid ett och samma tillfälle. Då har du allt nödvändigt material tillgängligt och kan spara värdefull tid på att slippa fokusera på nytt för varje enskild uppgift.

12. Skapa en läshög med verkligt nyttig information. Den kan du ta med dig när du ska till doktorn eller tandläkaren istället för att att bara sitta där och bläddra i tidningarna.

13. Bli gärna lite arg på din ovana att skjuta upp saker. Gör dina uppgifter NU. Sätt igång bara. Att skjuta upp saker bidrar sällan till att höja kvaliteten på jobbet. Det bidrar däremot till att skapa stress när du vet att du borde göra något som du inte gjort.

14. Belöna dig själv när du har gjort något som du har skjutit upp att göra. Det ger dig lust att fortsätta att göra andra tråkiga saker.

15. Fokusera. Den grekiska talaren Demosthenes tvingade sig själv att fokusera genom att raka av sig hälften av allt sitt hår så att han såg så löjlig ut att han inte ens kunde tänka tanken på att gå utanför dörren.
Författaren Victor Hugo tvingade sig själv att nå sina mål genom att se till så att hans betjänt gömde hans kläder så att Victor inte kunde gå ut innan han var klar med sitt arbete. Mannen som skrev ”Les Miserables” jobbade alltså naken.

16. Tänk på konkurrenterna. De jobbar hela tiden för att stjäla dina kunder. Dramatikern Henrik Ibsen hade ett porträtt av sin värsta konkurrent (August Strindberg) på skrivbordet för att bli påmind om att det fanns andra genier. Varför inte sätta upp din konkurrents logga på skrivbordet för att påminna dig själv om varför du själv måste vara mer produktiv?

17. Peppa dig själv. Det sägs att Kung Otto, härskare av Bayern, startade sina dagar med att skjuta en bonde. Lyckligtvis hade han två rådgivare – en som laddade bössan med lösa skott och en annan som klädde ut sig till bonde och agerade som att han blev skjuten och dog. Sinnessjukt, absolut, men varför inte göra det här i en lightversion där du spelar något tufft TV-spel för att bli kvitt din stress?

18. Sluta jobba övertid. Allvarligt talat, hur produktiv är du egentligen efter klockan 18 på jobbet? Risken för många som hänger kvar på kontoret är både att de blir trötta och omotiverade och att de försakar sina privata relationer.

19. Strunta i oväsentligheter. Jag tycker att konsten att regelbundet strunta i saker och ting borde finnas på skolschemat. Vi lever i en värld så fullpackad med information, yttre stimulans och möjligheter att det för många är svårt att koncentrera sig på det som är viktigt. Måndagar brukar vara värst när allt jobb som inte blev klart förra veckan ligger som en stor bajshög på bordet och kräver uppmärksamhet. Försök att fokusera på vad som verkligen är viktigt då. Om du måste göra klart en presentation på en timme – städa bort allt som inte rör den från skrivbordet. Stäng av musiken, Facebook, Twitter och sätt upp en skylt på dörren med texten ”Stör ej”!

20. Belöna dig själv för vad du åstadkommit. Av någon anledning ligger det i människans natur att alltid hacka på sig själv om allt man borde göra, men inte har gjort. Det är ditt jobb att balansera det här med att klappa dig själv på axeln för allt du faktiskt gör och lyssna till den där självkritiska rösten i huvudet som bara gnäller och vill ge dig dåligt samvete. Gör något trevligt efter varje utförd arbetsuppgift.

21. Förhandla med din Att-göra-lista. Det finns alltid grejor som man liksom aldrig tar tag i och när du ser en sån surdeg på din lista, så kan du fundera över om den måste finnas på listan. Ibland glömmer vi att det faktiskt är möjligt att strunta i vissa saker, att göra dem mindre eller att ge jobbet till någon som är mer lämpad istället för att tvunget göra dem själv.

22. Ställ dig själv frågan inför uppgifter som du har: ”Har jag gjort det här förut? Hur gjorde jag då”? Ibland glömmer vi att liknande uppgifter kan göras på samma sätt som man gjort dem förut. Det bra att skapa rutiner, framför allt för tråkiga saker.

23. Be andra människor om hjälp. Om jag hade en krona för varje gång jag inte bett om hjälp när jag egentligen borde ha gjort det, så skulle jag ha minst 48 544 kronor och sluppit massor av problem - och kunnat göra andra saker som jag är bättre på istället.

Lite att tänka på....

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Har du sett Jumanjii Stefan? Några barn hittar ett spel som har ett eget liv. När de går nära spelet hör de en trumma inne i spelet. Så är din nya bok. Jag öppnade den och läste. Och skrattade och grät. Hjärtat slår fortare när jag läser. Nu ligger den på mitt nattduksbord och jag hör hur den trummar. Jag har aldrig läst något så fantastiskt i hela mitt liv. Jag vet inte vad jag ska säga."
Elin Eriksson, Malmö

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Prenumerera på gratis tips som tar dig framåt som företagare
Du får konkreta tips och påminnelser om:
 • Hur du driver ditt företag lönsammare
 • Hur du spar tid och pengar
 • Hur du tjänar mer pengar
 • Hur du får fler kunder
 • Hur du jobbar effektivare och hinner mer

 • Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

  EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket från Bokförlaget Redaktionen med böcker för smarta företagare.


  Läs gärna vad brevet innehåller

  Fyll i din e-postadress i rutan:
  Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.