I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

12 sätt att få raketfart på arbetsveckan

Jag har träffat så många företagare som stressar livet ur sig själva för saker som ändå inte ger resultat och som gör samma misstag varje gång liknande uppgifter dyker upp igen.

Ja, det är tragikomiskt. Här kommer därför några smarta tips som hjälper dig att både få ett bättre resultat och mer tid över för annat. Om du undrar varför du ska göra det här, så är det just exakt för att du ska få utrymme att designa ditt liv som du vill istället för att bli stresskadad och/eller springa runt som en yr höna med magsår.


1. Ta reda på hur du använder din tid idag. Håll koll på exakt hur du utnyttjar din tid under ett par veckor. Låter det tråkigt? Okej, gör det i ett par dagar då, så kommer du i alla fall att få samma överraskning. Jag slår vad om att du kommer att upptäcka att du investerar den mesta tiden på människor eller saker som egentligen inte är så viktiga för dig eller för dina mål. Föreställ dig att du betalar dig själv tusen kronor i timmen för att tala om för dig själv vad du ska göra mer av och mindre av, vad du ska börja göra och vad du ska sluta göra under arbetstid. Följ sedan dina egna råd. Visst är det pinsamt enkelt …

2. Rensa ditt skrivbord. I motsats till vad folk verkar tro - att ett rörigt skrivbord visar att man är en mycket upptagen och viktig person - så visar det snarare att man inte har någon koll och att man är bra mycket mer stressad än vad som är nyttigt. Även en mindre oreda växer snabbt och tar mer och mer plats. Håll ditt skrivbord rent från allt som du inte jobbar med just nu. Det hjälper.

3. När du gör något svårt, tråkigt eller väldigt tidskrävande, så fråga dig själv vad som skulle hända om du inte gjorde det. Andas, äta, dricka och sova ligger högst upp på listan, men vad kommer sedan? Blir det den aktivitet som du just nu håller på med? Jag ställer den här frågan hela tiden och ibland måste jag skratta åt svaren jag får. Till exempel vid toalettbesök. Kombinera gärna uppgifter du har som måste göras på samma ställe, så att du inte ränner fram och tillbaka (också roligt om man tänker på toalettbesök). Poängen är att du bara ska göra saker som du har starka skäl att göra. Om du vill få något gjort, så se till att pränta in varför du ska göra dem. Då kommer det också att bli mycket lättare att få dem gjorda. Ha alltid the ”Big picture” i medvetandet. Det gör att alla dina dagliga beslut blir mycket lättare att ta. Du kan alltid fråga dig själv: ”Gynnar det här målet jag har”?

4. Lär dig ställa dig själv frågan: ”Skulle det här kunna gå att göra automatiskt på något sätt”? inför varje uppgift du har under dagen. Leta efter ett sätt att slippa göra saker i onödan på. När du ska avgöra om en uppgift ska datoriseras/automatiseras eller inte, så fråga dig själv: ”Går det snabbare att göra det här manuellt”? Om svaret är ja, så fortsätt göra det manuellt.

5. Ta reda på vad som får dig att hamna i ett s.k. flow (ett tillstånd där man bara gör saker utan att tänka på vare sig klockan eller något annat). Hitta ditt flow, så slipper du jaga efter självdisciplin. Nästa steg handlar såklart om att försöka bygga ditt företag så att alla jobb du gör är så roliga, så att du hamnar i ett flow när du gör dem.

6. Definiera vad som är tillräckligt bra. Många högpresterande företagare gör sig själva otjänsten att göra så mycket arbete som inte ens syns och försvårar på så sätt sina egna arbetsdagar. Lär dig leva efter mottot: ”Hellre något bra idag än något perfekt imorgon”. Om du kan nå fram till punkten ”tillräckligt bra” – inser du vad det skulle betyda för din lönsamhet och din fritid?

7. Mät saker. Det går inte att förbättra aktiviteter som du inte mäter. Det gäller dina utskick, dina jobb och dina säljinsatser. Om du mäter resultatet, så får du också reda på var du ska lägga mer och mindre av din tid.

8. Reagera långsammare på andra människors ”bråttomfrågor”. När någon frågar dig om hjälp med något som är bråttom, så fråga alltid vad de har för deadline. De flesta människor inser att det inte är så bråttom när någon ställer den frågan. Det gör också att du kan fortsätta med det du höll på med istället för att kasta dig över en ny distraktion.

9. Utnyttja din energi när du känner dig på topp. Alla har olika rytm och därför är det smart att i en allt större utsträckning försöka styra sitt jobb. Svåra saker gör du när du är på alerten. Sortera papper gör du när du är trött. Det kanske inte är en så stor sak som du tror – det kanske bara är så att du jobbar på ett sätt som inte passar med din personliga rytm eller på ett ställe där du blir störd hela tiden. Du kanske jobbar för sent, för tidigt, för länge eller inte tillräckligt länge. Eller så har du inte något system för att hantera distraktioner som e-post, administration osv., så att de hela tiden avbryter ditt riktiga jobb. Du ser själv vad du behöver göra. Titta över ditt system för arbetet och leta efter smärtpunkterna. Jobba enligt ditt eget schema. Du springer inte i hamsterhjulet längre. Om din bästa jobbtid inte är mellan nio och fem, så ändra tiderna.

10. Köp en Whiteboard. Att ha en plats på kontoret för idéer, prioriteringar, planer och snabba anteckningar är otroligt effektivt och bra för de flesta.

11. Många företagare brukar jobba hemifrån. En svår sak med att göra det är att man lätt blir distraherad av saker i sin omgivning. För kvinnor brukar det vara speciellt svårt att motstå frestelsen att göra typiska hemsysslor under arbetstid.
Blir du irriterad för att jag generaliserar och säger att det är företagarkvinnor som gör hemsysslorna, så ta det lugnt – jag har pratat med dem, så jag vet att det faktiskt förhåller sig så.
Det är viktigt för alla som jobbar hemifrån att skapa en miljö som liknar en arbetsmiljö så mycket som möjligt (minus allt tråkigt som brukar finnas där, såklart). Det är viktigt att jobba som om det stod en chef och hängde över axeln. Akta dig om du är kvinna. Jag har jobbat ensam i tjugofem år och har träffat tusentals företagare. En lustig skillnad mellan män och kvinnor (nu generaliserar jag med verkliga observationer som grund) är att kvinnor också verkar känna en plikt att reagera direkt på och omedelbart hantera alla typer av kommunikationsförsök med dem under en dag. Kvinnor lägger enormt mycket tid på att förse andra med ett slags känslomässig första hjälpen och försöker hjälpa dem att lösa deras icke jobbrelaterade problem. Det gäller att upptäcka när konversationen driver iväg från ämnet eller när prat om ditt och datt håller på för länge. Tänk på det.

12. Gå till gymmet tre dagar i veckan. Det skapar en bra rutin för att inte bara hålla dig frisk, det ger också nya intryck. Du kan gå med i olika träningsklasser och knyta nya kontakter – det blir med andra ord två flugor i en smäll. Tråkigt eller inte, men träning är en av de allra bästa metoderna som finns för att eliminera stress. Det är bara så. Försök att hitta något som passar dig och som du gillar att göra - och gör det gärna tillsammans med någon du gillar. Simma, spela tennis, squash eller ge dig ut och promenera. Motion är stressens värsta fiende. Att vara i bättre fysisk form kommer att öka din produktivitet dramatiskt. Du får mer energi och känner dig bättre på alla sätt. Ta hand om din kropp innan det är försent och innan du märker att du inte orkar få saker gjorda på grund av dålig hälsa. Om du driver ett eget företag, så kan du bestämma dina egna tider, vilket innebär att du kan gå till gymmet mitt på dagen när det ofta är folktomt. Kom ihåg att firman står och faller med dig. Du måste vara i toppform för att kunna leva det liv du vill ha både på jobbet och hemma.


Lästips som fler än 25 000 andra har gillat

Stå på dig - annars gör någon annan det

"Efter att ha läst ett otal böcker om självhjälp för alltför snälla människor som mig själv, fick jag ett råd av en väninna att läsa boken ”Stå på dig annars gör någon annan det" av Stefan Ekberg.
Denna bok har förändrat mitt liv! Jag har förstått så många saker som inga böcker eller psykologer lyckats övertyga mig om efter ett många år i terapi och efter att ha läst de flesta böcker på marknaden.
Äntligen en bok som verkligen hjälper mig att ta saken i mina egna händer!
Stefan talar direkt till mig och jag kan inte smita! Jag blir tvungen att se sanningen i vitögat; jag måste lära mig att ta mitt liv i egna händer och inte tillåta att andra människor styr och ställer i mitt liv.
Han ger mig råd som fungerar och säger exakt vad jag skall tänka på och göra när jag befinner mig i en situation där jag blir trampad på.
Denna bok har verkligen förändrat mitt liv och efter 25 år av psykisk misshandel har jag nu vågat ta steget att lämna denna relation.
Jag hade aldrig klarat detta om jag inte läst denna bok. Jag känner att Stefan är med mig hela tiden och att han verkligen förstår hur jag känner mig….för han har själv varit där…
Denna bok är nu min nya bibel. Jag har med den i väskan hela tiden för att kolla vad jag skall göra när jag befinner mig i situationer som jag inte klarade av innan.
Kanske jag äntligen vågar ta tillbaka mitt liv...
Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla ni som inte tror att ni kan förändra era liv, för med hjälp av denna bok så blir allt möjligt!"

Gabriella Bonalumi

"Jag köpte boken till min syrra som går på knäna på jobbet. Alla överöser henne med uppgifter de inte vill ha och hon ler bara på jobbet men är superstressad själv. Jag hoppas att hon får hjälp av den. Man kan inte gå runt och vara snäll hela tiden. Då går man sönder."
Eva-Britt Lindberg

"Man blir fast direkt från första kapitlet eftersom det känns att författaren vet vad han pratar om. Han pratar direkt med mig och jag har fått massor av konkreta tips att använda i alla möjliga situationer. Den här boken är en riktig pärla för den som känner sig lite nedtryckt ibland."
Katja Jönsson

"Jag har lärt mig vad det kostar att vara för snäll hela tiden. Man tjänar inget på det men jag lärde mig också hur man känner igen snälla och inte så snälla personer på deras beteenden. Jag tror liksom boken på att vara snäll mot de snälla och tuffare mot de tuffa om man ska må bra på sikt."
Beata Lundqvist

"Det var en tuff bok att läsa för mig eftersom jag kände igen mig i nästan allt. Jag har insett att det här med integritet är så viktigt för att få respekt. Jag kommer aldrig att acceptera att mitt självförtroende ska stiga och sjunka med andras gillande eller ogillande längre."
Johan Björk

"Äntligen har jag hittat ett verktyg för hur jag säger ifrån. Nu börjar mitt nya liv där ingen elak typ sätter sig på mig. Jag gillar särskilt kapitlet om hur man framstår som självsäker även när man inte är det. Så smart! Tack för det."
Charlotte Mårtensson

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Lev smartare och ha det roligare
Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, praktiska råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv.

Smartare liv startade så sent som hösten 2012 och har drygt 7 000 prenumeranter

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med smarta böcker från Ego förlag om att leva ett smartare liv.

Här kan du se om Nyhetsbrevet Smartare liv är något för dig.

Fyll i din e-postadress i rutan:
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.