I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Har du tappat motivationen som företagare? Så här hittar du tillbaka


Sveriges populäraste tipsbrev för företagare
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)


Har du tappat motivationen?

Just kampen med motivationen och känslan av att vara helt själv är det tuffaste med att vara företagare.

Stämmer det för dig? I så fall ska du få några snabba tips som kan hjälpa dig att lyfta hakan från bröstet och komma tillbaka igen.


10 tips om hur du förnyar motivationen

1. Påminn dig själv om varför du gör det här.
Varför drog du igång ditt företag? Gjorde du det för pengarna – kolla kontot i så fall, det kanske räcker. Gjorde du det för att få vara fri och göra mer av det du vill (så är det för de flesta av oss) – tänk dig då in i hur det ser ut på stora företag just nu. de är fulla med folk som är frustrerade över konstiga policys, griniga chefer som inte fattar hur man egentligen ska göra, kontorspolitik, begränsad frihet och regler som man inte håller med om. Räcker det?

2. Gör det lite trevligare på din arbetsplats.
Jag erkänner – jag har idoler fast jag är 48 år gammal. Mina idoler kommer från olika amerikanska komediserier – Frasier, Scrubs, The office, Friends. Jag har bilder på alla karaktärer på väggarna i mitt kontor och när jag går in där så går det inte att göra annat än att le. Vad får dig att bli på riktigt gott humör? Är det en dröm om något – sätt upp en bild på den drömmen och få tillbaka lusten.

3. Stick iväg och jobba någon annanstans ibland.
Om man jobbar själv och särskilt om man sitter hemma kan det bli lite tradigt och instängt ibland. Sätt dig på ett café eller på något annat ställe där du trivs och jobba därifrån.

4. Raster är viktiga även för dig.
Det här tipset är jag helt värdelös på att följa själv men faktum är att en promenad runt kvarteret, ett samtal till en kompis eller att bara kliva bort från jobbet på något annat sätt ger mer energi och får upp kreativitetsnivåerna igen.

5. Planera in en belöning.
Ja, vadå? Det får man ju som anställd och du är din egen chef och behöver ta hand om dig själv också. Muta dig själv – det fungerar. Om du har jobbat med något särskilt svårt under en viss tid så får du göra _______(fyll i själv).

6. Schemalägg jobbet.
Du har antagligen olika uppgifter att ta hand om och alla måste komma framåt och bli lite mer klara varje dag. För mig funkar det med ett enkelt schema som i skolan. Det gör dagarna mer varierande och du får högre fart med det du gör eftersom tiden är begränsad. Glöm inte att tänka framåt också. Att bara jobba med ett projekt och inte tänka på hur du ska landa nästa är livsfarligt. Du måste vara säljare också.

7. Skaffa vanor.
Vanor, dåliga eller bra, är svåra att bryta. Den som skaffar sig bra vanor får saker gjorda. Du kanske vet att du är mer effektiv en viss tid på dagen. Jobba då med saker som kräver hela dig för att bli bra. Andra tider på dagen kan du lägga in rutinjobb när du ändå känner dig slö.

8. Ta hand om din hälsa.
Löjligt tips. Du vet ju redan att företaget och du är samma sak och det betyder att du måste fungera för att företaget ska fungera. Därför tränar du redan. Du motionerar, äter rätt (oftast i alla fall) och tar hand om dig själv så att du får den energi du behöver för att komma vidare.

9. Skaffa ett eget nätverk.
Få av oss som jobbar själva har särskilt mycket tid för att gå på nätverksträffar men det är där du träffar personer som är som du. Personer som vet hur dina dagar ser ut och som kan bli stöd för dig – och du för dem.

10. Ge dig själv en klapp på axeln.
Jag menar – du är ingen fegis. Du har ett företag och förlitar dig på dig själv. Det är verkligen att göra livet till utmaning. Var stolt. Du gör det som hälften av alla anställda i Sverige vill göra men bara en bråkdel vågar göra.


Kör på nu!

Över 50 000 lyckliga läsare kan inte ha fel!

Rivstart - så startar du ditt företag och lyckas inom ett halvår - med garanti

"Det sägs att bra affärsidéer inte växer på träd. Men det gör de - nästan. Nu finns nämligen en svenska bok fylld av smarta idéer för dig som vill starta eget. Vem vet,... det kanske blir den viktigaste bok du läst".
Tidningen Amelia

"Rivstart handlar om hur man hittar sin marknad och snabbt börjar tjäna pengar på sin affärsidé".
Entreprenör

"Massor av tips och idéer om hur man hittar sin marknad och snabbt börjar tjäna pengar på sin affärsidé".
Computer Sweden

"Informationsdelen är gedigen".
Platsjournalen

"En handbok i att starta eget som börjar med drivkraften och idéerna istället för pappersjobbet. Författaren ger en mängd konkreta tips om affärsidéer och marknadsföring".
Arbetsmarknaden

"Den här boken kortfattat är: Underbar. Den hjälper dig att lösa massor av frågor som poppar upp när du bestämt att det är dags att starta eget. Du får både vägledning och information som hjälper dig att utveckla dina drömmar"
Eridiania, The Living stone home clean

"Rivstart har gett mig ALLT! Till att börja med hur det fungerar att driva företag. Sedan smarta detaljer som skapar så mycket mer inspiration och disciplin att varje dag ta allt ansvar för så många olika områden. Bokföring och marknadsföring är bara en början."
Fredrik Lange, Unitdata

"Klockren kicka igångbok för de som känner sig lite osäkra!"
Per Sydäng, Despec Sweden AB

"Rivstart är en bok som fick mig att våga ta tag i det som kändes svårt bl.a att sälja, sticka ut och några tips om att inte jaga kunder som tar kraft och inget ger och mycket mycket mer."
Monica Sundell, sundell utveckling

"Hjälpte mig till att våga ta steget att starta eget. Boken avdramatiserade hela grejen med att starta företag."
Lars Jonsson, Yttra Konsumentkommunikation

"Alla konkreta, kaxiga tips i de ämnen jag precis gått och funderat som bäst på hur jag skulle lösa! Jag blev helt eld & lågor när jag hittade boken på biblioteket och tänkte:" Den här boken MÅSTE jag köpa!"
Åsa Karlström, Fin Trädgård

"Utan Rivstart hade jag aldrig fått loss tummarna och startat eget."
Pål Arthursson, Globograf Sverige AB

Läs fler recensioner och få mer information om boken Rivstart

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smarta tips för företagare här:

Prenumerera på gratis tips som tar dig framåt som företagare
Du får konkreta tips och påminnelser om:
 • Hur du driver ditt företag lönsammare
 • Hur du spar tid och pengar
 • Hur du tjänar mer pengar
 • Hur du får fler kunder
 • Hur du jobbar effektivare och hinner mer

 • Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

  EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket från Bokförlaget Redaktionen med böcker för smarta företagare.


  Läs gärna vad brevet innehåller

  Fyll i din e-postadress i rutan:
  Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.